Denne artikkelen blir løpende oppdatert. Samtidig vil den ikke være komplett, og vi håper derfor våre lesere kan bidra til å holde teksten ajour. 

De siste nyhetene ligger øverst!

I dag 28. november

Irland letter på Corona-restriksjonene i desember for å gi folk et pusterom etter en seks uker lang nedstengning, sier statsminister Micheál Martin. Irland har vært nedstengt siden 21. oktober. All ikke-nødvendig handel og alle fritidsaktiviteter har måttet lukke dørene, og folk har ikke kunnet reise lenger enn 5 kilometer fra sitt eget hjem. Tirsdag kan servicenæringer gjenåpne, blant annet frisører, samt all andre handelsnæringer. Puber som serverer mat og restauranter får åpne fredag. Puber som ikke serverer mat, må fortsatt holde stengt.
Museer, biblioteker og gallerier får også gjenåpne, i likhet med gudshus, treningsstudioer og sportstilbud som golf og tennis.
Fra 18. desember til 6. januar får folk reise fritt rundt i landet, og fra 18. desember kan opptil tre husholdninger være sammen.
Folk anbefales å bruke munnbind på folksomme steder utendørs.

Over 400 000 koronarelaterte dødsfall er registrert i Europa, ifølge en opptelling gjort av nyhetsbyrået AFP. Til sammen 400.649 mennesker har dødd av eller med korona hittil av de 17,6 millioner som er smittet. Det gjør Europa til det hardest rammede kontinentet etter Latin-Amerika.
Bare den siste uka har 36.147 mennesker dødd av viruset i Europa.
Verst rammet i Europa er Storbritannia med 57.551 døde. Deretter følger Italia med 53.677, Frankrike med 51.914, Spania med 44.668 og Russland med 39.068 døde.

27. november

Nesten 2000 ansatte ved Oslo lufthavn er oppsagt og over 3.500 er permitterte på grunn av nedgangen i flytrafikken under koronapandemien, viser tall  NRK har hentet inn fra de største selskapene ved Oslo lufthavn. De mange hotellene rundt flyplassen er ikke regnet med.
Passasjertallet har i det siste ligget på rundt 15 prosent av hva det var før koronapandemien brøt ut, og nylig vedtok Avinor at deler av flyplassen skal stenges ned. Leder for Nav i Ullensaker Gry Hosøy er bekymret for at vi bare har sett begynnelsen på oppsigelsene.

26. november

UD endrer reiserådene for områder i Finland som ikke er strengt nødvendige, frarådes nå til sykehusdistriktene Mellersta Finland, Norra Karelen, Birkaland og Päijät-Häme i Finland. Folkehelseinstituttet har besluttet at disse områdene går fra gult til rødt på smittekartet for Europa. Dermed endres også reiserådet, opplyser Utenriksdepartementet.
Alle reisende fra disse områdene som kommer til Norge fra og med midnatt 28. november, blir ilagt ti dagers karantene.
FHI anbefaler samtidig å fjerne innreisekarantenen for de finske sykehusdistriktene Östra Savolax og Lappland, i tillegg til Åland. Dermed innfører Utenriksdepartementet unntak fra reiserådet for disse områdene.

COLOR LINE: Populært fartøy i skyttelen mellom Oslo og Kiel. (Foto: Bjørn Moholdt)

En reisende på Color Lines Kiel-ferge Color Magic var smittet med covid-19. Folkehelseinstituttet (FHI) har orientert samtlige som var med på seilingen. Den smittede reiste med Color Magic fra 22. til 24. november, skriver Skipsrevyen.
FHI ber alle som var med på denne seilingen, passasjerer og mannskap, om å følge med på egen helsetilstand. Ifølge nettstedet sendte FHI ut melding til alle kontaktpersoner på epost eller SMS onsdag.
En av de reisende på Color Lines Kiel-ferge Color Magic var smittet med covid-19. Folkehelseinstituttet (FHI) har orientert samtlige som var med på seilingen.
Den smittede reiste med Color Magic fra 22. til 24. november, skriver Skipsrevyen.
FHI ber alle som var med på denne seilingen, passasjerer og mannskap, om å følge med på egen helsetilstand. Ifølge nettstedet sendte FHI ut melding til alle kontaktpersoner på epost eller SMS onsdag

 25. november

Spania lover gratis coronavaksine, og vaksineringen blir frivillig. Først i rekken er folk i risikogruppene. Vaksinering kan begynne så snart landets legemiddelbyrå godkjenner en vaksine til bruk. Det vil trolig skje i januar, sier helseminister Salvador Illa.
Håpet er at 2,5 millioner mennesker i landet kan være vaksinert innen mars. Planen definerer også 18 andre grupper som bør prioriteres fram til juli. Illa sier at regjeringen har prioritert basert på sårbarhet for covid-19, risiko for smitte, sosial og økonomiske følger av en potensiell infeksjon og faren for å spre smitten videre.
Spania, som har 47 millioner innbyggere, er blant landene som har blitt hardest rammet av pandemien i Europa. Til nå er om lag 1,6 millioner smittetilfeller registrert, og landet har mer enn 43.000 coronadødsfall.

DANMARK: Sakte, men sikkert åpner Danmark opp igjen. (Foto: Bjørn Moholdt)

FHI anbefaler endringer i innreisereglene for flere finske regioner, og at arbeidsreisende fra Irland bør slippe innreisekarantene. De anbefaler at alle reisende fra fire nye finske regioner må i karantene: Mellersta Finland, Norra Karelen, Birkaland og Päijät-Häme. For tre andre finske regioner anbefales karanteneplikten fjernet: Östre Savolax, Lappland og Åland.
FHI anbefaler også noen endringer når det gjelder hvilke arbeidsreisende som kan få unntak fra karanteneplikten. Alle arbeidsreisende fra Irland kan få fritak, mens det foreslås noen endringer i hvilke finske regioner som unntas.
Instituttet påpeker at Nord-Jylland i Danmark nå oppfyller kriteriene for å gi arbeidsreisende derfra unntak fra karantene, men på grunn av frykten for smitte fra mink i landet vil FHI vente.
Endringene i karantenereglene vil gjelder fra midnatt natt til lørdag.

Frankrike gjenåpner, og lørdag får landets butikker åpne igjen etter å ha vært stengt i flere uker. Det siste døgnet er det registrert 458 nye koronadødsfall i Frankrike.
Ifølge helsemyndighetene har pandemien dermed kostet minst 50.237 mennesker livet, noe som tilsvarer 75 per 100 000 innbyggere. I Norge er det til sammenligning registrert seks coronadødsfall per 100 000 innbyggere. 2 153 815 personer har hittil fått påvist smitte.
Den landsomfattende nedstengningen blir opphevet 15. desember, men at enkelte restriksjoner vil bli videreført for å forhindre en tredje smittebølge.
– Vi vil kunne reise rundt uten spesiell tillatelse, også mellom landets regioner, og vi kan tilbringe julen sammen med familien, sa statsminister Macron i en TV-tale. Folk bør imidlertid unngå «meningsløse reiser», la han til.

24. november

DOLOMITTENE: Nå håper Italias statsminister at landets innbyggere holder seg hjemme. (Foto: Bjørn Moholdt)

Italias statsminister Giuseppe Conte ber italienerne droppe skiferier i juleferien. EU oppfordres til å stenge kontinentets skibakker for å hindre koronasmitte.
I vår ble skiferierende turister på afterski-fester et bilde på smittespredningen som lammet store deler av Europa. Conte sier det er umulig å tillate skiferier i juleferien og ber EU ta grep som gjelder hele Europa.
Regionspresident Luca Zaia i Veneto sier at dersom skibakkene blir stengt, må EU gjøre det samme i resten av Europa.
– Du kan ikke forby skiferier i Sør-Tyrol (Italia) og tillate dem i de østerrikske delene. Det ville ha vært en uakseptabel vits, sier Zaia.
Østerrikes finansminister Gernot Blümel sier i en kommentar til det italienske kravet at en slik nedstengning ville ført til et inntektstap på 2,4 milliarder euro.
– Hvis EU virkelig ønsker det, må de betale for det, sier finansministeren.

Amerikanere trosset myndighetene og flokket i helga til landets flyplasser for å kunne tilbringe thanksgiving med familien. Helseeksperter ber folk innstendig om å bli hjemme.
Mellom fredag og søndag var tre millioner amerikanere innom landets flyplasser. Antallet er ventet å stige neste helg, selv om helseeksperter har bønnfalt folk om å unngå store samlinger og bli hjemme.
– CDC fraråder reising i thanksgiving-perioden. Det er ikke et krav, det er en sterk anbefaling, sa legen Henry Walke ved det amerikanske smittevernsenteret CDC forrige uke.
Men mange er fast bestemt på å tilbringe høytiden med familien og er overbevist om at de kan reise trygt. Samtidig har mange universiteter gått over til digital undervisning, noe som fører til at studenter kan reise hjemover.
Smitten har skutt i været i USA, der det mandag ble registrert mer enn 170000 nye smittetilfeller.

PUBLIV: Som ellers i Storbritannia dreier mye av livet seg rundt den lokale puben.

England letter på innreisereglene  for reisende som ankommer England fra utlandet. De kan fra midten av desember gå ut av karantene om de tester negativt for covid-19 minst fem dager etter ankomst.
Håpet er at de nye reglene vil hjelpe en hardt presset reiselivsnæring, som har lidd av sviktende etterspørsel som følge av reiserestriksjoner under pandemien.
Fra 15. desember vil folk som ankommer England via fly, ferje eller tog ha muligheten til å avslutte karantenen om de avlegger negativ koronatest minst fem dager etter ankomst.
Tilreisende vil selv få ansvaret for å bestille koronatest og å gå i karantene. De som ikke vil testes, må gå i karantene i 14 dager, slik reglene i dag er for alle nyankomne.

Qantas vil innføre vaksinekrav for utenlandsreiser. Det  australske flyselskapets toppsjef Alan Joyce tror kravet vil bli bransjepraksis så snart en vaksine er tilgjengelig for allmennheten.
Flere regjeringer og flyselskap rundt om i verden har vurdert elektroniske vaksinebevis som et slags pass. Australia har i praksis vært stengt siden mars for å hindre spredning av koronaviruset. Også innenlands mellom landets delstater har grenser vært stengt.
Statsminister Scott Morrison har åpnet for at landet kan åpne såkalte reisebobler med andre land som har klart å begrense smittespredningen. Landet vil trolig ikke åpnes for internasjonal reisevirksomhet før en vaksine er vidt tilgjengelig.

Corona-oversikten

NB: Det er i tillegg viktig å merke seg smittevern-regler på de enkelte reisemålene du vurderer å reise til.

Fra 15. juli åpnet myndighetene for innreise og utreise til land med sammenlignbar smittesituasjon som Norge, med 14 dagers varighet. UD vil heller ikke lenger fraråde reiser til de samme landene og regionene som unntas fra krav om innreise-karantene. Samtidig understrekes det at de som planlegger å reise må sette seg godt inn i restriksjoner og smittevernregler for det land man reiser til.

Områder som er omfattet av karantene ved innreise til Norge fra 14. november 2020. Regjeringens råd er å unngå alle ikke-nødvendige reiser til utlandet. Rød farge = høy smittespredning og du må i karantene ved innreise til Norge. Gul farge= økt risiko, du må ikke i karantene ved innreise til Norge, Rød farge skravert = ikke evaluert eller ikke tilstrekkelig data om smittespredning, du må i karantene ved innreise til Norge. Norge er merket grått på kartet fordi det ikke er gjenstand for vurdering av råd for internasjonale reiser. Illustrasjon: FolkehelseinstituttetDet globale reiserådet forlenges fra 1. oktober til 15. januar. Det åpnes inntil videre ikke for reiser til Norge fra personer fra tredjeland (land utenfor EØS/Schengen-området) som ikke er omfattet av unntak.

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til reiser i EØS/Schengen-området som ikke er strengt nødvendige. Det gjelder Kypros, Latvia, Liechtenstein, Andorra, Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kroatia, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Danmark, Vatikanstaten, Sverige, Østerrike og regioner og områder i Finland.
Det betyr at hele Europa utenfor Norden nå er rødt på smittekartet.

Tilstrekkelig lav smittespredning

Det er ikke karanteneplikt fra land i EØS og Sveits, og områder i Norden som har tilstrekkelig lav smittespredning. Disse områdene er markert gule i kartet ovenfor og blir oppdatert hver uke.

FHI gjør hver uke en vurdering av smittesituasjonen i EØS-landene og Sveits. I partallsuker gjør vi en vurdering av land/regioner der det er aktuelt å endre fra gul til rød og fra rød til gul. I oddetallsuker gjør vi kun vurdering av land/regioner der det er aktuelt å endre fra gul til rød.

Det er regjeringen som fatter beslutninger om hvilke land som er omfattet av ti dagers innreisekarantene. Oppdaterte reiseråd vil gjelde tidligst dagen etter nytt vedtak i regjeringen. Mer informasjon om karantene og unntak fra karantene (lovdata.no)

Kriterier for vurdering av smittespredning

Fra 10. november ble terskelverdiene endret. Det er nå unntak fra innreisekarantene for reisende fra land i EØS-området og eventuelt Sveits dersom det er har vært færre enn 25 bekreftede tilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene (vurdert på landnivå) og i gjennomsnitt mindre enn 4 % positive prøver de siste to ukene.

I tillegg gjøres det en helhetsvurdering av landene, basert på trender i smittetallene og annen relevant informasjon.

Vurderingen kan gjøres på regionnivå når det er mulig for helsemyndighetene å gjøre gode og helhetlige smittevernfaglige vurderinger om smittespredningen i enkeltregioner. Per nå gjelder dette kun for nordiske land.

Unntak fra FHIs smittevernråd: Noen fylker i Finland, samt Åland og Grønland.

Både smittesituasjonen og lokale restriksjoner kan endre seg raskt. Alle som vurderer å reise til utlandet, må vurdere reisen nøye og sette seg inn i situasjonen i det landet de skal reise til.

Personer som har kommet fra land som i ettertid får status som rødt, må være spesielt oppmerksomme på symptomer på Covid-19. Det er svært viktig at de tester seg hvis de skulle få symptomer, og er nøye med håndhygiene og å holde minst én meter avstand til andre.

Les mer om endringene på FHIs hjemmesider HER!

NB: Om et land eller region ikke lenger oppfyller kriteriene, vil innreise-karantene kunne gjeninnføres. Reiser du fra «røde» land via «grønne» over flere dager kommer dagene i «grønne» til fratrekk ved karantene hjemme. Du kan også reise fra «grønt» til «grønt» gjennom «røde» land, uten at det utløser karanteneplikt,

Dette påvirker den tradisjonelle reiseforsikringen. Karantene-regelen gjelder ved avreise. Det vil si at om du reiser til røde land Norge åpner for i mellomtiden, blir du ikke pålagt isolasjon på returreisen. Samtidig gjelder karantene-regelen slik at kommer du fra et land som er satt i «rødt» underveis er det ankomst og ikke avgang som gjelder. Det vil si at om du lander noen minutter før «rødt» trer i kraft i landet du reiste fra unngår du karantene.

Det er verdt å merke seg at selv om landene nå åpner opp vil mangel på flyforbindelser, eller det faktum at du må reise landeveien via andre land, i tillegg til omfattende smittevernkrav på reisemålet, forhindre mange fra å dra. 

NB: Selv om du kun mellomlander i et «rødt» land på vei til Norge må du i karantene, selv om du opprinnelig kommer fra «grønt». For øvrig er det verdt å merke seg at reiserådet der Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige, forlenges fram til 15. januar.

Denne listen er (med de nevnte forbehold) blir løpende oppdatert.

DUBAI: Har åpnet, men med store restriksjoner. (Foto: Bjørn Moholdt)

Åpne nå (alle reiser til disse landene utløser karanteneplikt):

Norge: I følge regjeringen kan du reise fritt rundt i Norge. Husk å følge smittevern-reglene på de stedene du besøker.

Svalbard: De aller fleste reiselivsbedriftene på øygruppen er i gang.

Danmark: Åpent for nordmenn, og droppet 1. juli kravet om at norske turister på forhånd må ha bestilt minst seks overnattinger for å feriere i landet. 

Du kan fortsatt bli avvist på grensen om du viser tegn på sykdom.

Finland: Åpent fra 14. mai for reisende fra Schengen-land med et arbeidsforhold i landet. 15. juni åpnet grensen opp for de andre nordiske landene og de baltiske landene – unntatt Sverige.

Sverige: Landet er åpent, men besøk utløser karanteneplikt. 

De baltiske landene: Estland åpnet grensene for nordmenn i begynnelsen av juni.

Latvia åpnet 3. juni for borgere i alle EU-land med mindre enn 15 Corona-tilfeller per 100 000 innbyggere. 

Portugal: Hit kan du reise fritt med fly. Hotellene åpnet dørene 1. juni, og restauranter allerede et par uker tidligere. Unntakene er Madeira og Azorene, som fortsetter å begrense besøket (14 dagers karantene). Karantene for nordmenn på retur.

Italia: Åpnet grensene for europeiske turister 3. juni. Det er foreløpig usikkert når direkte-flyvningene fra Oslo til Roma gjenopptas. Husk alltid ansiktsmaske innendørs på offentlige steder. NB: Karantenekrav.

SYDEN: Både Hellas og Kypros gjør sine hoser grønne for besøk. Det skjønner vi godt når du blant annet kan oppleve dette. (Foto: Bjørn Moholdt)

Kroatia: Du kan reise hit så lenge du har bestilt overnatting på forhånd. NB: Fortsatt karantenekrav på retur.

Montenegro: Siden begynnelsen av juni har Montenegro tillatt besøk fra land med mindre enn 25 Corona-smittede per 100 000 innbyggere. Norge oppfyller vilkåret. Montenegro har kunngjort at de vil oppdatere listen hver uke.

Serbia: Det har vært mulig å reise til Serbia siden slutten av mai. Ukraina er også åpent.

Albania: Landet åpnet for besøk fra begynnelsen av juni. 

Bulgaria: Denne undervurderte destinasjonen er klar for besøk. Karantene for nordmenn på retur.

Østerrike: Åpnet grensene for alle naboland unntatt Italia torsdag 4. juni. Det er ikke lenger krav til karantene eller testing når du kommer til Østerrike. Sveits har også åpnet sine grenser for Schengen-land.

Ungarn, Slovenia og Slovakia åpnet sine grenser for EU-land 5. juni. Ungarn har også åpnet for Serbia.

Storbritannia: England tar imot nordmenn uten av vi blir satt i karantene. Det samme gjelder B&B-er, campingplasser og ferieleiligheter, forutsatt at de følger myndighetenes smittevernregler. Spa-anlegg vil fortsatt holde stengt. Norwegian og Ryanair har nå begrenset trafikk til Stansted og Gatwick.
Et tiltak om å oppheve karanteneregler for 75 land skal gjøre at britene kan reise på ferie til en rekke land både i og utenfor Europa uten å måtte gå i to ukers karantene når de kommer hjem igjen.  Det vil gjelde så å si alle land i Europa, britiske territorier som Bermuda og Gibraltar, og Tyrkia, Thailand, Australia og New Zealand blant flere.  Alle landene regnes for å ha lav smitterisiko.

Kypros: Landet åpnet sine grenser for utvalgte land (inkl. Norge) i begynnelsen av juni.  Fra 20. juni opphørte kravet om helsesertifikat for reisende fra 13 av de 19 landene på listen. Fra samme dato ble listen med de 19 landene utvidet med ytterligere seks land, blant dem Sveits, Romania og Polen.

Ved ankomst får passasjerer målt temperaturen, og det blir gjennomført gratis coronatesting av tilfeldig utvalgte tilreisende. Regjeringen har lovet å dekke alle helserelaterte utgifter for enhver besøkende som får påvist coronavirus under ferieopphold på øya. 

Hellas: Landet klarte lenge å holde Corona-situasjonen under god kontroll. Fra 1. juli er alle flyplassene i landet åpne. Myndighetene tilbyr hjelp kostnadsfritt om du og resten av familien blir Corona-syke. Utløser nå karanteneplikt på retur.

Tsjekkia: Åpnet grensene 15. juni. Fra 8. august må nordmenn i karantene på retur.

Island: Icelandair startet flyvninger fra Oslo til Reykjavik 15. juni. Internasjonale ankommende gjester testes for Covid-19 (eller ilagt karantene i 14 dager). 

Tyskland er åpent for turister fra 32 land / alle EU- og Schengen-landene, som også inkluderer Norge. Husk alltid ansiktsmaske innendørs på offentlige steder. Karanteneplikt på retur fra 29. august.

Nederland åpnet grensene 15. juni for reisende fra EU- og Schengen-land og Storbritannia. Karanteneplikt på retur.

Frankrike åpnet for besøk 15. juni for land med tilsvarende karanteneregler. Dette inkluderer også Norge. Fra 8. august må nordmenn i karantene på retur.

Polen: Alle med lovlig opphold i Schengen-området, herunder norske borgere, kan reise inn i Polen. Utløser karanteneplikt på retur. 

Seychellene: Det afrikanske landet er offisielt åpent. Foreløpig er det begrenset adgang. 

Egypt åpnet for internasjonal turisme fra 1. juli. De første reisemålene  som tillater besøkende er Sharm El Sheikh, Hurghada og Marsa Matrouh. Deretter er det en gradvis åpning av andre destinasjoner i Egypt.

Dette er land EU åpnet for 30. juni:  Algerie, Australia, Canada, Georgia, Japan, Montenegro, Marokko, New Zealand, Rwanda, Serbia, Sør-Korea, Thailand, Tunisia og Uruguay.

Aruba og Antigua gjenåpnet 1. juli.

Dubai åpnet for utenlandske turister fra 7. juli. Alle som ankommer må ha en legeerklæring på at de har testet negativ for Covid-19. Testen må ikke være eldre enn 96 timer ved ankomst til Dubai. Du må i tillegg fremvise en forsikring som dekker utgifter knyttet til Corona-smitte (som blant annet omfatter 14 dager i karantene om man blir syk). Besøkende må i tillegg laste ned en app som inneholder personlige opplysninger og fylle ut en helse-erklæring.

De karibiske øyene åpner også for turisme. Flere av øyene har kunngjort at de vil åpne sine grenser på et tidspunkt i løpet av sommeren. St. Lucia vil tillate besøk så lenge du kan fremvise legeerklæring. Du må fly via USA. Aruba, Bahamas og Antigua og Barbuda har bekreftet at de vil åpne sine grenser for turisme i juni-juli.

Maldivene har åpnet for besøk, fras og med 15. juli.

Brasil har åpnet for innreise med fly. Forbudet mot innreise fra land eller sjø er forlenget.

Belgia er fra og med 1. august på rødlista, det vil si at du blir ilagt karantene ved hjemreise fra landet. Munnbind har siden 11. juli vært påbudt for alle over tolv år de fleste offentlige steder.

Spania: Ble satt «rødt» igjen 24. juli. Det innebærer at de som er i Spania eller reiser dit må i 10 dagers karantene ved hjemkomst. Reiser du likevel til Spania, vær oppmerksom på kontrollen ved ankomst på flyplassen: Utfylling av helseskjema, visuell kontroll og temperatursjekk. Er det mistanke om smitte kan du havne i karantene, på spesielle hoteller. Husk å ta med munnbind, siden det er påkrevd flere steder, blant annet på flyplassen.  MERK deg innskjerpede lokale krav, blant annet på Mallorca og i Catalonia.

Andorra ble satt i «rødt» 24. juli. 

Disse er på vent / i rødt

* Irland har hatt relativt strenge Corona-regler sammenlignet med andre land, og har ikke annonsert noen dato for innreise utenfra.

* I Thailand er situasjonen uklar. Her praktiseres strenge Corona-regler. Åpning for besøk utenfra vil skje gradvis gjennom bilaterale avtaler.

* Mexico har sagt at de planlegger å åpne sine viktigste turistmål for turisme i løpet av sommeren. Den nøyaktige timingen er fremdeles uklar, men blant de første destinasjonene er strand-destinasjoner som Cancun.

* Indonesia åpner trolig ikke før i oktober.

* Australia har antydet at landet trolig åpner grensene i oktober for utenlandske turister.

* Stillehavsstaten Fiji er avhengig av at Australia åpner opp, og vil åpne så snart det er mulig. 

* USA er foreløpig stengt for Europa og Schengen-land på grunn av lokal smittespredning.  

* Sri Lanka skal etter sigende åpne grensene for besøk 1. august. Landet er relativt lite rammet. Opphold minimum fem døgn.

* Marokko: Corona-restriksjonene ble lettet for en måneds tid siden, men det er fremdeles ikke åpnet for flygninger fra utlandet. Det ble nylig innført inn- og utreiseforbud i noen av landets største byer etter at antallet coronasmittede har økt flere steder. Reiserestriksjonene gjelder for byene Casablanca, Tanger, Marrakech, Fès og Meknès. 

For en mer detaljert Corona-oversikt over alle land i verden kan du sjekke HER!

Flyene begynner å gå

Ifølge Avinor, som håndterer de aller fleste flyplassene i landet, endrer bildet seg fra den ene dagen til den neste. Her er det bare å følge med på hjemmesidene deres – www.avinor.no. Det er påbudt bruk av munnbind på alle flyselskaper, samt på alle fly.

SAS: Selskapet åpner gradvis opp kapasitet, hovedsakelig fra København, men det går nå nærmere 500 utenlands-flyvninger ut fra Norge i uken. Munnbind er obligatorisk (fra 17. juni).

Norwegian: Munnbind ble obligatorisk fra 17. juni. Fra 1. juli gjenåpnet selskapet sine tre daglige avganger mellom Aalborg og København, i tillegg til flere andre ruter i Europa.

Les mer om det HER!

Widerøe: Det meste av Widerøes ruter er oppe og går, med visse reduksjoner.

Av utenlandske flyselskaper har Lufthansa og KLM flyvninger ut til henholdsvis Frankfurt og Amsterdam. EasyJet  har et opphold i ruten til Berlin til november. Det samme gjelder Qatar Airways, til Doha. Widerøe flyr også til Aberdeen (Skottland) fra Bergen og Stavanger.

Lørdag 4. juli ble det igjen direkte flytrafikk med KLM mellom Stavanger og Amsterdam, samt mellom Trondheim og den nederlandske hovedstaden. Rutene fra Amsterdam til henholdsvis Aalesund, Kristiansand og Torp Sandefjord vil bli gjenopptatt i august.

KLM fløy mellom Oslo og Amsterdam under hele coronakrisen. Første juni ble ruten fra Bergen til Amsterdam gjenåpnet, samtidig med at søsterselskapet Air France gjenopptok sine ruter til Paris fra både Oslo og Bergen.

Emirates og Singapore Airlines startet flyvninger fra København henholdsvis 15.  og 20. juni. 4. august startet Emirates direkte-flyvninger igjen til Dubai (to ganger i uken, tirsdag og fredag). NB: Strenge regler for innreise, se her + sjekk over). TAP Portugal har annonsert at de gjenopptar flyvningene på Lisboa i august, uten å oppgi dato. Flyvningene går hver onsdag, fredag og søndag. Ethiopian Airlines flyr nå til Addis Ababa over Stockholm.

Mandag 15. juni gjenåpnet Icelandair sin direkterute mellom Oslo og Reykjavik, og 16. juli startet Air Serbia sine flyvninger til Beograd.

Generelt: Om du ønsker å fly ut i verden kan det være verdt å se hvor de utenlandske flyselskapene som opererer på Norge per nå drar ut fra sine respektive hubber.

Disse direkterutene går ut fra Norge i juli – KLIKK HER!

Fergene igang

Både DFDS, Color Line og Fjord Line har startet opp. Stena Line har valgt å avvikle all trafikk mellom Oslo og Frederikshavn, etter 40 års drift.

DFDS: Passasjer-fergene Pearl Seaways og Crown Seaways går nå i en trekantrute mellom Fredrikshavn, Oslo og København frem til 31. august. 

Color Line: Passasjer-fergene MS Color fantasy og MS Color Magic går i skyttel mellom Oslo og Kiel. Det er fra 27. august kun ombordstigning i Oslo. Passasjerer får ikke gå i land i Kiel. Det er fortsatt mulig å reise Oslo-Kiel én vei – med og uten bil.

Det ble vanlig persontrafikk fra 15. juni fra Kristiansand og Larvik til Hirtshals. Herfra kan du teoretisk kjøre ut i Europa til land som er åpne for nordmenn. Sandefjord-Strømstad er innstilt til og med 7. september.

Fjord Line: Selskapet starter med daglige avganger til Hirtshals fra Kristiansand og Stavanger/Bergen fra 16. juni. Seilasen mellom Langesund og Hirtshals var tilbake 3. juli.

Hurtigruten: De skal følge sin opprinnelige rute mellom Bergen og Kirkenes. Fra juli går et blant annet cruise til/på Svalbard. Operasjonen av ekspedisjonscruise er innstilt inntil videre.

THAILAND: Det vil nok gå en stund før Thailand er innen rekkevidde. (Foto: Bjørn Moholdt)
Hotell

Muligens er det beste alternativet for hotellbookingen på nett Booking.com, som vanligvis kan avbestilles helt til siste øyeblikk. Direkte kontakt med hotellene er dog som regel å foretrekke.

Pass på

Det er verdt å merke seg at lokal oppblussing av Corona-smitte kan komme, og land som nå åpner sine grenser kan raskt stenge dem igjen. Dette er verdt å vite ikke minst i forbindelse med hotell- og flybestillinger.

Bestill alltid turer, flyreiser og hotell med kredittkort. Om noe skjer – som for eksempel at flyselskapet går konkurs – vil du som regel får pengene tilbake fra kredittkortselskapet. NB: Du bør sjekke om dette omfatter ditt kort.

Generelt

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig. Dette rådet gjelder foreløpig til 20. august. UDs reiseråd påvirker også de fleste reiseforsikringer, som dermed ikke gjelder i utlandet, unntatt Finland, Danmark, Island, Færøyene, Grønland eller Åland.

På den annen side gjelder det europeiske helsekortet (Helfo).

Les mer om det her!

Sett deg ellers grundig inn i Corona-situasjonen i landet du vurderer å reise til. Forholdsregler varierer fra land til land, og ofte  fra region til region.

Karantene

Alle som har vært på reise i utlandet (unntatt Finland, Danmark, Island, Færøyene,  Grønland eller Åland ) er pålagt karantene i ti døgn etter hjemkomst. Dersom du er i reisekarantene skal du:

* Oppholde deg i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted.

* Du kan bare oppholde deg utenfor hjemmet eller oppholdsstedet hvis du kan unngå nærkontakt med andre enn de du bor med til vanlig.

Med nærkontakt menes kontakt med andre personer med mindre enn to meters avstand i mer enn 15 minutter, direkte fysisk kontakt eller direkte kontakt med sekreter (spytt, svette, snørr, slim og tårer) fra andre personer.

Hvilke rettigheter har du?

Det er mange ulike regler å forholde seg til.  For kansellerte pakkereiser fra 1. mars til 14. juni, må selskapene betale tilbake innen tre måneder. For flyreiser som er innstilt, gjelder en uke.

Har du bestilt en reise som ikke er kansellert, og avbestiller du selv, risikerer du å miste retten til erstatning.

Det er forskjell på om flyet blir kansellert, eller om du avbestiller selv. Det gjelder ifølge Forbrukerrådet selv om vi står i en verdensomspennende pandemi.

Noen forsikringsselskap har åpnet for å dekke avbestillinger utover sommeren. Forbrukerrådet råder for øvrig forbrukerne om å vente til reisen kanselleres. Først da vet du sikkert at du har rett på å få pengene tilbake.

Hvis flyselskapet kansellerer, får du hele kjøpesummen tilbake. Dette gjelder uansett billettype, og uansett årsak.

Flere selskaper tilbyr tilgodelapper eller cashpoints når reisene kanselleres. Dette er frivillig. Du kan selv velge om du vil takke ja, eller kreve pengene tilbake. Får man ikke reise på den turen man har bestilt fordi flyet blir kansellert, er det som å kjøpe en vare man ikke får.

Hvem skal man klage til?

Det første man må gjøre, er å kreve penger fra den man har bestilt varen av. Det gjelder flyselskapet, turoperatøren eller hotellet.

Har du bestilt gjennom ulike selskap, må du kontakte alle de ulike selskapene og hotellene og kreve penger tilbake. Før du krever penger tilbake fra forsikringsselskapet, må du fremskaffe mest mulig dokumentasjon.

Har du kjøpt en vare eller tjeneste med kredittkort, kan du klage til banken din, dersom den du har kjøpt av, for eksempel et hotell, ikke holder det som er lovet.

Klageinstanser

> Dersom turoperatøren du skulle reise med, går konkurs, kan du henvende deg til Reisegarantifondet.

> Dersom du ikke får penger tilbake fra flyselskapet, kan du henvende deg til Transportklagenemnda.

> Pakkereisenemnda behandler klager på pakkereiser.

> Om forsikringsselskapet ikke vil dekke tap du mener reiseforsikringen skal dekke, kan du klage til Finansklagenemnda.

> Dersom du får avslag fra banken din på søknad om kortreklamasjon, kan du klage til Finansklagenemnda.

> Forbrukerrådet anbefaler generelt alle å klage så fort som mulig, dersom de vil klage.

For øvrig finner du gode reiseråd her!