Ferielandet er nemlig preget av hyperinflasjon. På tre måneder har den tyrkiske liraen tapt mer enn 30 prosent av verdien mot den norske kronen, noe som gir svært gunstige priser.

Klikk på annonsen for mer informasjon!

Tett på avreise

– Prisene har aldri vært så lave som nå, og du får mer for pengene i dag enn du fikk i 2019, også fordi hotell- og flyselskapene er opptatt av å få bestillinger for 2022, sier Stefan Chatzopoulos, informasjonssjef hos den svenske turoperatøren Airtours, til det svenske nyhetsbyrået TT.

Per i dag selger norske turoperatører knapt reiser til Tyrkia. Apollo har for eksempel overhode ingen turer i sitt program. Hovedårsaken er pandemien, som omtrent la et lokk over landet. 

Før den tid var Tyrkia et de mest populære lavprislandene i charteroperatørenes porteføljer.

Også mer tradisjonelle turoperatører merker en lunken holdning til Tyrkia.

  Ruteflyløsningene til Tyrkia er så dårlig at våre kunder heller booker Mallorca, Portugal, Hellas og Kroatia neste sommer, og fint lite Tyrkia, sier Gunnar Grosvold. 

Han er toppsjef i Norges «største ruteflybaserte turoperatør» Escape Travel.

En annen konkvens av pandemien er at brorparten av kundene nå bestiller stadig tettere opp mot avreisetidspunktet.

– Ofte er nær 50 prosent av bestillingene gjort samme måned som når man reiser, for da vet man mer om hva som gjelder for reisemål og smittesituasjon, sier Grosvold.

Lengter tilbake

Om ikke epidemien fortsatter langt inn i 2022 tror Ving på et godt år for Tyrkia kommende sommer. Norgessjef Marie-Anne Zachrisson tror nemlig mange av kundene har ventet lenge på å kunne reise til populære steder som Side og Alanya.

– Vi har ikke fløyet den veien siden sommersesongen 2019, men fra 23. april neste år og helt ut i oktober skal vi fly fra fem avreiseflyplasser i Norge, sier Zachrisson til Way2Go.

Hvor mange som til slutt ender opp med å bestille turer er omtrent umulig å forutse. Tidligere begynt sommer-bestillingene hos turoperatørene å tikke inn fra rundt årsskiftet. Nå tror Zachrisson det vil skje noe senere – litt utpå nyåret. Da håper Ving-sjefen at bestillingene «renner inn».

Det gjenstår å se, for selv om både Ving, TUI og Apollo har svært gode avbestillingsvilkår har nordmenn under Coronaen vist seg relativt tilbakeholdende. 

Økonomiske faktorer som den vi ser utspiller seg i Tyrkia kan dog rokke litt ved akkurat den forestillingen. Kombinasjonen rause avbestillingsvilkår og gunstige priser kan få salget til Tyrkia i gang igjen allerede nå.

– Vi vet mange av våre kunder lengter til Tyrkia – et reisemål mange drar tilbake til, om og om igjen, sier Zackrisson.

At det aldri har vært gunstigere enn nå vil trolig også være en svært overbevisende kjøpsfaktor. ©