Om du lider av flyskrekk er du ikke alene. Tusenvis av reisende sliter med angst for å fly, om det det er høydeskrekk, redselen for bakterier ombord eller om at noe annet kan gå galt.

Mikroskopisk

Det er imidlertid flysikkerheten og angsten for flyulykker som er den viktigste grunnen for at så mange vegrer seg for å ta til vingene.

Hvert år undersøker konsulentselskapet To70 luftfartssikkerheten blant annet ved å gå gjennom alle ulykker og andre hendelser blant de store kommersielle flyselskapene. I 2020 var det 40 ulykker rundt om i verden – fem av dem med dødelig utgang for 299 passasjerer og mannskap.

HEDERLIG: SAS havner på en hederlig 16. plass.

Ulykkene skjedde i Iran, Tyrkia, Pakistan, India og USA. Hendelsen i USA endte i ett dødsfall, etter at en person brøt sikkerhets-tiltakene og ble truffet og drept av et landende fly.

Året før var det 86 ulykker, åtte av dem med dødelig utgang for 257 passasjerer og mannskap.

Dødelige flyulykker hører til sjeldenhetene. Av flere titalls tusen flyavganger daglig er sjansen for at noe skal skje mindre enn mikroskopisk. 

Sjekk tabellen

Likevel er det mange som engster seg for å fly, men gode sikkerhetsdata hos de enkelte flyselskapene gir den som bekymrer seg en liten pekepinn hvilket du skal velge for din neste utenlandsreise. 

Det er AirlineRatings.com som har analysert 385 flyselskaper. De har blant annet vurdert sikkerheten, flyproduktet ombord og COVID-19 prosedyrer for å rangere dem opp mot et syvstjerners system. 

For å finne frem til de sikreste flyselskapene har nettstedet vurderer krasj, alvorlige hendelser, alderen på flyselskapets flåte og pålegg fra myndigheter så vel som tilknytning luftfarts-organisasjoner og styrende organer. 

Med denne tabellen kan du sammenligne flyselskaper for å se hvordan de ligger an, og finne de som er rangert som de minst sikre. ©

Dette er verdens 20 sikreste flyselskaper ifølge AirlineRatings.com. Du kan gå inn på tabellen og hvert enkelt selskap HER! 

1. Qantas
2. Qatar Airways
3. Air New Zealand
4. Singapore Airlines
5. Emirates
6. EVA Air
7. Etihad Airways
8. Alaska Airlines
9. Cathay Pacific Airways
10. British Airways
11. Virgin Australia/Virgin Atlantic
12. Hawaiian Airlines
13. Southwest Airlines
14. Delta Air Lines
15. American Airlines
16. SAS
17. Finnair
18. Lufthansa
19. KLM
20. United Airlines