Det amerikanske reiselivstidsskriftet Travel + Leisure feirer 50 år og har i den anledning laget en liste over de 25 øyeblikkene de mener har preget og påvirket måten vi reiser på mest frem til i dag.

Listen har en tydelig amerikansk vinkel, men flere av disse hendelsene har også påvirket hvordan vi på denne siden av Atlanterhavet farter rundt i verden.

1971: Travel + Leisure ble etablert. Norske Vagabond oppsto i 1994.

1971: Southwest Airlines kom på vingene. Lavprisselskapet ble en forløper til senere flyselskaper av denne typen, som Ryanair og Norwegian.

1971: Walt Disney World i Florida åpnet, det største og mest besøkte ferieanlegget i verden.

1972: Patentet for rullende kofferter – som vi kjenner dem i dag – ble tildelt, men hadde vært utprøvd i ulike varianter siden 1930-tallet. 

1973: Det britisk-franske supersoniske jetflyet Concorde kom på vingene. Med det ble flytiden mellom Europa og USA betydelig redusert.

1974: Den første hotellminibaren ble installert på Hong Kong Hilton.

1974: Den elektroniske hotellnøkkelen ble oppfunnet.

1974: Patentet for GPS tildelt. Global Positioning System er et nettverk av rundt 30 satellitter plassert i bane rundt jorden. Systemet gjør det mulig for en mottaker å fastsette sin egen posisjon med svært stor nøyaktighet overalt i verden, under nær sagt alle værforhold. 

1975: Det første digitalkameraet ble oppfunnet. De første kommersielt anvendbare kameraene av denne typen ble lansert på 2000-tallet.

1978: De første 12 av UNESCOs verdensarvsteder ble kunngjort. Blant disse var steinkirkene i Lalibela i Etiopia og gamlebyen i Krakow.

MEGASKIP: Lansert i 1988. (Foto: Bjørn Moholdt)

1988: Royal Caribbean International lanserte sitt første «megaskip», skip som kan ta 2200 passasjerer eller mer.

1989: Berlinmurens fall.

1991: Nedleggelsen av flyselskapet Pan Am – en pioner på mange felt. Var blant annet det første flyselskapet som tok i bruk jumbojet og digitaliserte bookingsystemer. I Pan Ams storhetstid hadde selskapet ruter til alle kontinenter unntatt Antarktis. Mange av rutene var mellom New York, Europa og Sør-Amerika, samt mellom Miami og destinasjoner i Det karibiske hav.

1992: Åpning av Rhinen-Main-Donau-kanalen, en viktig katalysator i utviklingen av elvecruise. Kanalen sto ferdig i 1992 og knytter sammen de to store elvene Rhinen og Donau. Kanalen gjør vannbåren transport tvers gjennom det europeiske kontinent fra Nordsjøen til Svartehavet mulig. Kanalen er 171 kilometer lang, har 16 sluser, 55 meter bredde og dybde på fire meter.

1996: Lansering av Expedia – verdens største reiseselskap og en del av Microsoft-konsernet. Gruppen eier en rekke selskaper, blant annet Hotels.com.

1998: De amerikanske luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration (FAA) forbød røyking på alle amerikanske fly. Ti år tidligere, i 1988, ble det innført røykeforbud på alle innenriksflyginger både i Sverige og Norge, og året etter ble forbudet utvidet til å gjelde også i Danmark og på alle flyvninger mellom de nordiske landene. I 1996 ble det forbudt å røyke på alle SAS-fly innen Europa.

2003: Concordes siste flyvning.

2005: Google Maps ble etablert, en karttjeneste som etter hvert har blitt en digital standard.

2008: American Airlines ble det første store flyselskapet som begynte å ta betalt for bagasje

2008: Terminal 5 ble lansert på Heathrow, noe som økte kapasiteten (ca. 35 millioner passasjerer dårlig) på en av verdens travleste flyplasser vesentlig. En viktig hub også for norske passasjerer.

2014: Forsvinningen av Malaysia Airlines Flight 370.

2019: Lengste direktefly lansert –  JFK i New York til Singapore (18 timer og 40 minutter)

2020: Corona-pandemien stenger ned mesteparten av verdens reiseliv. ©