Medlemsorganisasjon består av 66 hoteller, 22 spisesteder og to fartøy. Det inkluderer blant annet hotellene Dalen i Telemark, Britannia i Trondheim, Det Lille i Risør og Eilert Smith (les mer om dette hotellet HER) i Stavanger.

Sammen ved langbord

ARVEN: Kristine og Odd Erik Rønning viderefører arven på Hotel Aak. (Foto: Bjørn Moholdt)

Midt i pandemien fikk kjeden 33 henvendelser om medlemskap.

Men å bli medlem er ingen lek. Utstrakt testing i henhold til kvalitetsstandard for Historisk Kvalitet og sterke referanser fra markedet er blant kravene or å bli tatt opp som medlem.

Blant de som nådde helt opp er Hotel Aak, som ligger noen kilometer sør for Åndalsnes. Det trivelige hotellet ved lakseelven Rauma har Romsdalseggen som nærmeste nabo. Nettopp naturen rundt danner utgangspunktet for for mange av dem som besøker hotellet, som med sin plassering er et ypperlig utgangspunkt for ekskursjoner i et av de mer ukjente naturområdene i Norge. 

Hit kommer turfolk som ønsker å utforske fjellene rundt, eller par som bare vil bort fra byen, med aktiviteter attåt. 

De unge driverne Kristine og Odd Erik Rønning har siden de startet opp satt god mat og vertskap i fokus, noe som har bidratt til mye av suksessen og innlemmelsen i det relativt eksklusive selskapet.

– Frokost og middag spises ved langbord. Her skal man bli kjent med de man bor sammen med, forklarte Kristine oss da vi besøkte hotellet for et par år siden.

Voksende trend

De øvrige fire hotellene er Hafslund Hovedgård i Sarpsborg, Utstein Kloster & Utstein Kloster Hotell på Mosterøy i Rogaland, samt Lindstrøm Hotel i Lærdal og Villa Åmot i Bygstad i Sunnfjord. Kjeden disse hotellene nå går inn i opplevde for øvrig en formidabel salgsvekst, med en økning på 21 prosent sammenlignet med «normalåret», 2019.

Alle signaler tilsier en videre vekst i dette markedet i 2022.

Disse 15 norske hotellene er verdt å sjekke nærmereLES HER!

– De Historiske treffer en megatrend, mener sier administrerende direktør i kjeden, Nils Henrik Geitle

Ifølge ham vil dagens hotellgjester i større grad oppleve det autentiske – lokale matopplevelser, den norske kulturarven og aktiviteter i naturen. Han fremhever også bærekraft som en rød tråd i hva kjedens medlemmer fokuserer på.

– Denne trenden kommer til å forsterke seg fremover de neste årene, påpeker han.

Litt om hotellene (klikk på navnet for mer informasjon)

HOTEL AAK: Landlig hygge. (Foto: Bjørn Moholdt)
Hotel Aak

Hotellets historie strekker seg tilbake til 1850-tallet, da de som en av de første skapte «moderne opplevelsesturisme for krevende internasjonale gjester». Grunnlaget var den gode lakseelven rett ved (Rauma), spektakulære fjell, daler og fjorder. 

Britene strømmet etter sigende til Hotel Aak i strie strømmer og lot seg begeistre av det behagelige landlivet. Senere – i mer enn 40 år – var Aak eid av britiske aristokrater, drevet som gård og feriested, styrt fra England.

Hotel Aak er fortsatt et meget godt utgangspunkt for naturbaserte opplevelser i og rundt spektakulære Romsdalen.

Villa Åmot, Sunnfjord

Gården Åmot har vært i familiens eie siden 1850. Dagens eiere, Steinar Sørli og Yngve Brakstad, har restaurert gården til  «fordums prakt», og skapt sitt virke med utgangspunkt i den lokale kulturarven i Sunnfjord.

Selve gårdstunet består av fire bygninger – Villaen, Tunhuset, Låven og Eldhuset. Totalt er det snakk om til sammen ti. dobbeltrom/suiter, et åpent kjøkken, salonger, yogarom/møterom og et historisk hageanlegg.

Kjøkkenet drives i samarbeid med Øystein Ellingsen, eier og daglig leder av Restaurant BARE, Bergens første restaurant med stjerne i Michelin-guiden.

VILLA ÅMOT: Hygge i Sunnfjord. (Foto: Hotellet)

For øvrig benytter Villa Åmot sertifiserte guider fra det lokale guide firmaet Fjeldfolk.

Utstein Kloster/Utstein Kloster Hotell

Landets eneste bevarte middelalderkloster ligger i spektakulære omgivelser i et fredet kulturlandskap.

Opprettelsen av Utstein Kloster knyttes til Magnus Lagabøte. Han fikk Rygjafylket i len i 1257 og skal i årene etter i stor grad ha holdt til i Stavanger. Det i denne perioden mange mener han også startet byggingen av en ny kongsgård på Utstein. Etter at faren, Håkon Håkonsson, døde i 1263, ble Magnus konge. Han hadde da ikke lenger bruk for Utstein, og lot etter sigende Olavsklosteret i Stavanger overta stedet med den påbegynte kongsgården. 

En annen oppfatning er at klosteret på Utstein har blitt til omkring midten av 1260-årene, som en videreføring av Olavsklosteret.

Gjennom en samarbeidsavtale med klosterets forvalter, Museum Stavanger, tilbyr Utstein Kloster nå møte- og selskapslokaler her. Klosterets historie preger også Utstein Kloster Hotell, noe som samstemmer med hvordan mange av De historiskes medlemmer også i dag kombinerer sin sterke historie med nybygg.

LINDSTRØM HOTEL: Gammelt og nytt. (Foto: Hotellet)
Lindstrøm Hotel

Lærdalsøyri er et eldre handelssted som har en nyere del og en vernet trehusbebyggelse på 160 hus. Lindstrøm Hotel ble etablert da Birgithe Martea og Jørgen Chr. Lindstrøm kom til Lærdal i 1845. De drev «Landhandel med forpligtelse til at holde Gjæstgiverie». Etterhvert ble det i tillegg til landhandel og hotel, dampskipsekspedisjon, bokhandel og fiskehandel på Kinn.  I 1880 hadde Lindstrøm Hotel ca 100 senger.

I dag fremstår hotellet med en interessant blanding av tradisjon og modernitet, både i bygningsmasse og i interiørdetaljer. Den historiske sveitserbygningen har sirlige bygningsdetaljer og historiske dekor-elementer, mens annen del av hotellet har en minimalistisk stil fra 1960-tallet som bærer preg av funksjonalisme.

Hotellet har pent opparbeidede grøntområder mellom og rundt bygningene, med gressplen, sitteområder, hageganger og beplantning som danner helhet mellom hotellbygningene og resten av den historiske delen av Lærdal sentrum.

En ny restaurant med 30 sitteplasser tilbyr a la carte.

Hafslund Hovedgård

Siden 1898 har Hafslund Hovedgård vært i Hafslund-konsernet eie. Stedets fokus har ifølge egne hjemmesider alltid vært på tradisjoner og kvalitet. Gården var i mange år forbeholdt gjester fra Hafslund-konsernet, men i tråd med endringer i selskapet de siste årene har eier sakte, men sikkert gjort gården mer tilgjengelig for andre gjester.

HOVEDGÅRDEN: Hafslund. (Foto: Hotellet)

Beliggende på Hafslund i Sarpsborg, cirka ti mil fra Oslo, representerer anlegget og bygningsmassen på mange måter en svunnen tid i norsk historie. Hovedhuset er et fredet kulturminne. 

Rundt hovedbygningen er det en vakker inngjerdet park, og syd for dette ligger Hafslundsparken, som er på nærmere hundre dekar og er et av landets beste eksempler på park- og hagekunst i barokk stil. Hovedhuset er fra 1762 og ble fredet i 1923. Det ble oppført etter at det tidligere hovedhuset brant ned i 1757. 

Bygningsmassen på gården har gjennomgått flere ombygginger og tilbygg, blant annet med restaureringen og ombyggingen av hovedhuset ved den kjente arkitekten Arnestein Arneberg (bl.a. Oslo rådhus) i 1936, og etableringen av et moderne kurs- og konferansesenter i 2007.

Gårdsnavnet nevnes første gang i et brev fra 1344. ©