Bob Dylan Center vil inneholde over 100 000 gjenstander som spenner over Dylans lange og svært innflytelsesrike karriere.

I tre etasjer

Det nye museet åpner 10. mai 2022 og skal ligger i Tulsa Arts District i nærheten av Woody Guthrie Center. Bob Dylan var sterkt inspirert av Guthrie, som regnes som en forløper til alt det Dylan etter hvert oppnådde.

Museet vil inneholde eksklusive gjenstander fra Dylans mer enn 60 år lange karriere, inkludert håndskrevne manuskripter, tidligere uutgitte innspillinger og filmer, sjeldne fotografier og mye mer.

Museets åpning avslutter katalogiseringen og digitaliseringen av et omfattende arkiv over Dylans verker som ble solgt til George Kaiser Family Foundation og University of Tulsa i 2016. 

Bob Dylan Center med tre etasjer vil være det primære offentlige lokalet for Bob Dylan Archive og inneholde permanente, midlertidige og vandrende utstillinger.

Dylan solgte nylig musikk-rettighetene til hele katalogen sin til Universal Music Publishing. Hans siste album, Rough and Rowdy Ways, kom ut i fjor.

INNFLYTELSE: Få om noen musikere i nyere tid har hatt like stor innflytelse på populærmusikken som Bob Dylan.

Til topps i fjor

Musikeren, sangeren, låtskriveren, poeten og forfatteren Bob Dylan, født Robert Allen Zimmerman i Duluth i Minnesota, har siden 1960-tallet vært en av USAs og verdens mest framtredende og innflytelsesrike personligheter innen populærmusikken.

Han har vært relevant mer eller mindre hele tiden, og har de senere år fått en renessanse gjennom plater, en memoarbok, dokumentarfilm av den kjente regissøren Martin Scorsese og sin kontinuerlige konsertvirksomhet. Hans egenskaper som lyriker ga ham Nobel-prisen i litteratur (i 2016) – etter å ha vært nominert en rekke ganger.

Bob Dylans innflytelse på populærmusikken kan ikke undervurderes. Han forandret den på to viktige punkter – ved å øke betydningen av sangteksten, og at en fin sangstemme og en effektiv rock’n’roll-stemme ikke nødvendigvis er det samme.

Mange av Dylans mest kjente sanger er fra 1960-tallet, da han ofte ble omtalt som en «talsmann for en generasjon». Han ble samtidig en ledende skikkelse i den voksende amerikanske motkulturen. Sanger som «Blowin’ in the Wind» og «The Times They Are A-Changin’» ble viktige for borgerrettsbevegelsen i USA og krigsmotstandere verden over. 

Men ikke før i 2020 gikk Dylan til topps på Billboards singelliste med «Murder Must Foul» fra albumet Rough and Rowdy Ways.

Nummer to etter Beatles

Dylan ble først kjent som visesanger og opptrådte med gitar, piano og munnspill. Da «protestsangene» begynte å nærme seg popmusikkens og rockens formspråk møtte han både motstand og begeistring. Samtidig brakte han, som en av de første artistene, intelligente og engasjerende tekster inn i pop og rock. Med sin sammensmelting av folkemusikk og rock til folkrock ga han viktige impulser til den framvoksende motkulturen. 

Han har utviklet og personliggjort en rekke sjangre, men han har en særlig nærhet til amerikanske sjangre og tradisjoner. Musikken er inspirert av alt fra folk, country og blues til rock and roll og rockabilly og fra engelsk, irsk og skotsk folkemusikk til jazz, gospel, swing og hardrock.

Med et bredt utvalg av musikere med seg har Dylan turnert jevnt og trutt siden slutten av 1980-tallet. Selv om opptredenene har hatt stor betydning for Dylans karriere, regnes først og fremst prestasjonene som låtskriver som hans viktigste.

Gjennom årene har Dylan blitt hedret for sine utgivelser og opptredener en rekke ganger. Utgivelsene hans har vunnet både Grammy, Golden Globe og Academy Award, og han har blitt tatt opp i Rock and Roll Hall of Fame, Nashville Songwriters Hall of Fame og Songwriters Hall of Fame. 

I 1999 ble Dylan regnet blant de 100 mest innflytelsesrike personene fra det 20. århundre av TIME Magazine, og i 2004 ble han listet som nummer to på magasinet Rolling Stone sin kåring «Greatest Artist of All Time», kun slått av The Beatles. I 2015 ble han av samme magasin rangert som den beste låtskriveren foran McCartney, Lennon og Chuck Berry.

I april 2008 ble han tildelt en «Special Citation» under utdelingen av Pulitzer-prisen, som første rockemusiker. Dylan ble i 2012 tildelt Presidentens frihetsmedalje.

Albumet Modern Times kom ut den 29. august 2006 og toppet umiddelbart hitlistene i USA. I en alder av 65 ble han den eldste som har toppet disse listene. ©