En rekke landsbyer i Italia forsøker nå å tiltrekke seg mennesker som ser muligheter der italienerne selv ikke gjør det. For flyttingen fra landsbygda er blitt rene folkevandringen, som etterlater den øde og forlatt.

Samtidig byr det på muligheter for dem som ønsker å komme tett på italiensk kultur og samfunnsliv.

Populært skisted

Som et botemiddel på fraflyttingen har en rekke kommuner gått ut med tilbud til interesserte, der de kan kjøpe seg bolig for en billig penge. Men – det kommer som regel med heftelser. Noen steder må du forplikte deg til å pusse opp stedet for en viss sum penger, innenfor et viss periode.

MYE TIL SALGS: Du velge blant rundt 250 ulike bolig-objekter, mange av dem i den vakre gamlebyen

Tilbudet i Pratola Peligna i regionen Abruzzo – kjent som «den grønneste i Europa – kommer også med en oppussings-klausul.

Slik kjøper du hus i Italia, les HER!

Abruzzo er vakker, og en populær ferieregion i Italia. Det skyldes ikke minst at en tredel av den består av nasjonalparker og vernete naturområder – det største sammenhengende området i sitt slag i Europa.

Her er det også høye fjell, med mange fine vandreruter, og er du ekstra heldig kan du støte på den stedegne apenninebjørnen – oppkalt etter fjellkjeden med samme navn.

For alle med interesse for natur er med andre ord Abruzzo midt i blinken. Her ligger også noen av landets mest populære skisteder, samt Majella nasjonalpark, Sirennte-Velino regionale naturpark og nasjonalparken Abruzzo.

Den kjente italienske diplomaten og journalisten Primo Levi uttalte på 1800-tallet at forte e gentile («sterk og mildt») beskrev best skjønnheten i regionen og dens innbyggere.

Revitalisering

Per i dag har Pratola Peligna rundt 630 ledige boliger til salgs. 250 av dem selges for ti kroner, men i motsetning til de fleste ande lignende tilbud i Italia trenger du ikke forplikte deg til oppussing.
I stedet bøtlegges du for rundt 100 000 kroner om du ikke innen seks måneder kan dokumentere planer for oppussing. Bakgrunnen er at bymyndighetene ikke ønsker at husene skal forfalle ytterligere.

Her få du tre års lønn for å bosette deg, les HER!

– Det vil bare gjøre vindt verre og ødelegge for planene vår for en opprusting av byen, sier ordfører Antonella Di Nino i en samtale med CNN. 

De siste årene er befolkningen i Pratola Peligna nærmest halvert, til rundt 7000 innbyggere. I tillegg til mangel på arbeid har også flere jordskjelv bidratt til befolkningsnedgangen. 

Nå ønsker imidlertid myndighetene å revitalisere det som en gang var en vital og livskraftig by.

– Målet vårt er å få byen til å skinne igjen, og ikke minst gjenopprette skjønnheten i gamlebyen, selv om det kan ta en stund, sier en av initativtakerne til revitaliseringen, Paolo Di Bacco. ©