Den lille landsbyen på rundt 3000 innbyggere er ikke den første byen i Italia som legger ut leiligheter på billigsalg. Det har etter hvert blitt en trend å tilby husvære på steder truet av fraflytting for en rimelig penge.

DRØMMEN: For mange er dette drømmen om Italia.

Maenza ligger i Lepini-åsene midtveis mellom Roma og Napoli, og er kjent for sin idylliske atmosfære, oliventrærne og en vidstrakt havutsikt. Middelalderbyen er bygget rundt et slott fra 1200-tallet og ligger nært flere badebyer og nydelige fjellkjeder.

I motsetning til mange av de andre landsbyene som legger ut hus på billigsalg er ikke Maenzas målsetting å øke befolkningstallet, ifølge byens ordfører. 

– Dette er ingen døende by. Fortsatt bor det folk her, men vi trenger «friskt oksygen», sier Claudio Sperduti til CNN.

Målet er å redde eiendommer særlig preget av forfall. Og finner du ikke det du liker på nettet er det ifølge ordføreren bare å sende en epost til kommunen.

Målet er i første omgang å finne nye eiere til de rundt hundre eiendommer. Disse trenger ikke å bo i Maenza, noe som gjør den spesielt godt egnet for alle som leter etter et feriehus med enkel tilgang til Italias største og mest internasjonale flyplass.

Ifølge Sperduti vil noen av eiendommene være beboelige etter rundt 50 000 kroner i renovering. Det er da snakk om mindre enheter.

Maenza krever at kjøpere forplikter seg til å renovere sine nye eiendommer innen tre år. Du må også betale et depositum på 50 000 kroner som de lokale myndighetene vil refundere når oppussingen er fullført. ©