Tidligere har folk som reiser fra EU bare trengt å vise vaksinasjonspass, bevis for nylig bedring fra coronasykdom eller en negativ test.

Enorm dobling

Nå må alle reisende, uansett vaksinestatus, vise negativ coronatest ved avreise, ifølge et dekret som landets helseminister Roberto Speranza har signert.

De nye tiltakene gjelder fra og med torsdag og ut året og skyldes i hovedsak omikronvariantens herjing i Europa. 

Tirsdag ble det registrert 20 000 nye coronasmittede i Italia, i tillegg til ytterligere 120 dødsfall. 

Det antas at omikronvarianten vil bli dominerende i Europa innen midten av januar, bekrefter EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

– Hvis man ser på tiden det tar for nye tilfeller å doble seg i antall, ser dette ut til å dobles annenhver eller tredje dag, og det er enormt, sa von der Leyen til EU-parlamentet onsdag.

Beredt 

Omikronvarianten har bidratt til at coronasmitten er på vei full fart oppover over hele Europa, og flere land setter nye smitterekorder for hver dag som går.

– Vi blir fortalt at vi må vente at omikronvarianten vil bli den nye dominerende varianten i Europa innen midten av januar, sier hun.

På Twitter skriver von der Leyen at vi står overfor nok en jul i pandemi-modus.

– Men vi er beredt til å ta kampen mot viruset mer enn noensinne, fastslår hun.

EU er godt forberedt på å takle varianten, siden 66,6 prosent av Europas befolkning nå er fullvaksinert mot viruset, mener von der Leyen.

62 millioner EU-borgere vaksinert med oppfriskningsdose, legger hun til. ©