Per Roger Lauritzen har gjennom mange år reist Norge på kryss og tvers. Sine erfaringer og tips til bilturer i vårt vakre land har veibok-redaktøren delt i flere bøker.

TIL FOTS: Noen ganger er det fint å forlate bilen, som i dette tilfellet til fordel for Svartdalen i Jotunheimen.

– Jeg har alltid med gode tursko, sykkelen bakpå bilen og kajakk på taket, forteller han.

– I tillegg tar jeg mange omveier – det gir deg maksimalt ut av turen. Jeg stopper hyppig og begir meg ut på aktiviteter på hvert enkelt sted, for å lære det bedre å kjenne natur og kultur – og folk på stedet.

– Det fine med Norge er også at det finnes overnattings- og serveringssteder på de utroligste plasser her i landet, forklarer han.

Lauritzen forteller videre hvordan du med bilen kan kombinere ulike ferieformer, og bo på hotell, leie hytte eller slå opp telt ute i det fri. Eller ta «hotellet» med på hengerkroken. Med campingvognen på slep er mulighetene uendelige.

Norge er et eventyrlig land for en oppdagelsesreisende.

– Å reise i Norge er trolig spesielt gunstig denne sommeren, sier han, og utdyper:

– Av flere grunner: Pandemien vil trolig gi få utenlandsturister, slik at du slipper å stå eller kjøre i kø ved de mest populære turistdestinasjonene. Enten du har el- eller bensin/dieselbil er det trolig at også driftsutgiftene vil holde seg lavere enn på lenge. Corona-viruset gjør at Norge i sommer nok blir det viktigste ferielandet for oss. Det skal vi ikke være lei oss for, da vi har mange perler av noen veier – og ikke minst omveier – å velge mellom her til lands. 

Han råder deg til å starte reisen med planleggingen for å finne ut hva du ønsker å se og oppleve.

– Noen liker kysten, andre foretrekker dalstrøkene innafor, eller fjell og fjorder. Og siden det norske veinettet er så godt utbygd kommer du deg så og si overalt, forklarer han.

Selv om 64-åringen fra Sandefjord siden barndommen har vært land og strand rundt i Norge, fra da foreldrene pakket Volvoen sprengfull med han og broren og venner, før han på egen hånd tok landeveien fatt, finner han fortsatt nye veier og steder å oppdage.

– At det bor folk nær sagt over alt i vårt langstrakte land gjør det å reise i Norge utrolig spennende. Halve moroa er jo å slå av en prat med folk på andre kanter av landet og bli kjent med hvordan det er å bo der, sier han.

Vi er heldige å ha et mangfoldig land med fire årstider, og omtrent alle klimasoner. Visste du for eksempel at det i Skjåk er mindre nedbør enn i Sahara? Norge er et eventyrlig land for en oppdagelsesreisende. Uansett hvordan været blir er jeg sikker på at du vil få en alle tiders sommerferie på biltur, sier Per Roger Lauritzen. ©

TØNSBERG: Torvet i vestfoldbyen er byens hyggelige midtpunkt. (Foto: Bjørn Moholdt)

Syv fine bilturer

1. Vilt og vakkert

En av våre første nasjonale turistveier – av i alt 18 – tar deg fra Lom i Gudbrandsdalen gjennom Bøverdalen, forbi Flåklypa og opp til Jotunheimen. Her kan du ta avstikkere til Galdhøpiggen og Glittertind.

Dra videre over Sognefjellet, hvor du får oppleve den høyeste fjellovergangen i Nord-Europa på 1428 meter over havet, og ned til havet i Lustrafjorden. Denne bilturen gir deg en solid smakebit på den vakre og ville norske naturen.

Du kan også legge turen innom Jostedalsbreen Nasjonalpark. Og tar du en avstikker til Urnes og Solvorn, kan du besøke Walaker Hotel, Norges eldste, og se Urnes stavkirke, som står på UNESCOs verdensarvliste.

2. Vikingtokt i Vestfold

Den aller ytterste veien ved kysten i Vestfold – fra Horten via Åsgårdstrand, Tønsberg, Sandefjord, Larvik og Stavern til Helgeroa – kalles Vikingveien. Her er de mange spor fra både vikingtiden og tidlig middelalder.

Du kommer tett på byene i Vestfold samtidig som du opplever kulturminner, som Nykirke utenfor Horten. En steinkirke fra middelalderen er viet St. Nikolai.

I Åsgårdstrand kan du gå i Edvard Munchs fotspor og besøke lykkehuset han kjøpte i 1897. hva med å ta en selfie på den berømte broen han malte med «pikene»? Besøk også Oseberghaugen hvor det kjente Osebergskipet ble funnet og utgravd i 1904. For ikke å glemme en tur innom Norges eldste by fra 871, Tønsberg, som begynte som storgård.

LANDEMERKE: Bygningen der Harald Fjeldal Kunskolonial holder til et et landemerke i sørlandsbyen Lillesand. (Foto: Bjørn Moholdt)

3. «Kystens riksvei»

«Sørlandet» smaker av sommer. Kystens riksvei er en rekke mindre veier som følger kysten langs denne delen av landet. Noen steder går den helt ut i havgapet, andre steder svinger du innom fjordarmer, og små og store øyer og halvøyer. Bilturen fra Risør til Flekkefjord passerer mange perler, for eksempel Lyngør, Merdø og Lindesnes. Og det er bare å fortsette – Arendal, Grimstad, Lillesand, Kristiansand og Mandal for å nevne noen.

Det er ingen tvil om at du vil få mange hyggelige opplevelser på tur her, og ikke minst kunne fråtse i deilig sjømat.

Husk å få med deg Norges eldste fyr Lindesnes og fyrmuseet.

4. Trollstigen uten turister

Den vel ti mil lange nasjonale turistveien Geiranger – Trollstigen starter ved Langvatnet i Skjåk i Oppland og ender i Åndalsnes i Møre og Romsdal.  Start med en avstikker. Dra opp til toppen av Dalsnibba, 1476 meter over havet. Der får du en utsikt av de sjeldne. Etterpå kan du kjøre de bratte slyngene ned til vakre Geiranger, men stopp før du kommer dit. Fra Flydalsjuvet like ovenfor er utsikten over fjorden, fossene og de bratte fjellsidene den aller beste.

Etter Geiranger fortsetter du turen opp den bratte Ørneveien. Her er det obligatorisk å stoppe i Ørnesvingen for å ta bilder.

Langs denne vakre turen er det mange høydepunkter, som de ikoniske svingene ned Trollstigen mot dalbunnen.

Tips: Når du først er i området bør du vurdere å dra videre til Mardalsfossen. Dette er et fritt fossefall på hele 297 meter, med en total høyde på vel det dobbelte som gjør den ditto imponerende.

HALDEN: Fra Fredriksten festning har du strålende utsikt over østfoldbyen. (Foto: Bjørn Moholdt)

5. Villmarksveien

Kjører du fylkesvei 21 får du sett Østfold på en annen måte enn om du tar E6 fra Svinesund til Oslo. Fra Halden, langs svenskegrensen mot Ørje og videre gjennom Akershus, går det en veldig vakker vei. Opplev grensehistorien på Fredriksten festning og bo gjerne på det flotte hotellet der, kjør langs Haldenvassdraget og bli med på en båttur gjennom slusene. 

Grensehistorien i Ørje er også spennende. Her kan du se restene av festningsverkene som ble bygget på slutten av 1800-tallet.

6. Nordkysten av Senja

Den nasjonale turistveien langs nordkysten av Senja, som går mellom Gryllefjord og Botnhamn, er en strålende opplevelse. Her kommer du helt ned i fjæra, ut og inn av fjorder, og via mange kriker og kroker. På Senja bør du dra innom Husøy i Lenvik. Dette er det  eneste stedet her til lands som daglig og offisielt praktiserer siesta.

Det har vært tradisjon siden et spansk skip for flere hundre år siden havarerte rett utenfor kysten. Historien vil nemlig ha det til at noen av mannskapet kom seg i land. Til Senja kommer du enten med ferge fra Kvaløya eller Andøya eller på bro over Gisundet.

BÆSKADES: Alta canyon sett fra Bæskades-siden. (Foto: Bjørn Moholdt)

7. Lengst nord

Per Roger Lauritzen blir ekstra varm i stemmen når vi kommer inn på bilturene nordover i landet. Trolig blir årets bilferie lagt til Finnmark, inspirert som han er av Nordahl Griegs dikt «Morgen over Finnmarksvidda: Ved gry, da vi kom på Bæskades…». Passende nok er diktet en del av samlingen «Norge i våre hjerter».

Som sitt siste tips anbefaler han å ta veien langs østkysten av Finnmark. Turistveien starter i Varangerbotn, helt innerst i fjorden, og strekker seg 160 kilometer nord og østover – så langt veien går, helt til utposten i Hamningberg. Landskapet er åpent og storslått, og i sommerhalvåret er også solen oppe hele døgnet.

Varangerveien er blant annet en av verdens mest anbefalte for fugletitting. Ta derfor med deg kikkert. På Ceavccageadge finner du Mortensnes natur- og kultursenter med samiske kulturminner. Det finnes også en kultursti i et fredet fornminne-område her med rundt 300 tufter fra bosettings-perioder gjennom 10 000 år. ©