Det er VisitOSLOs nye gratis AR-app «Oslo Spex» som gjør det mulig.

– Med appen får du et «personlig» møte med selveste Henrik Ibsen via din egen mobil, som gjør gåturen i Oslos gater ekstra spennende, sier prosjektleder Widar Pastoor i VisitOSLO.

Interaktivt kart

Oslo Spex er ny applikasjon (app) for smarttelefoner som lar deg møte Henrik Ibsen i Oslos gater ved hjelp av augmented reality (AR). Gjennom appen får du informasjonen i form av lyd og tekst både på norsk og engelsk, på en leken og interessant måte.

Oslo Spex gir deg muligheten til å utforske Oslo med alle smittervernsråd ivaretatt.

Se en filsnutt her

I appen finner du mange ulike fortellinger om Ibsens liv, kunst og hans relasjon til byen. Han er plassert på seks ulike steder i Oslo, som alle har en tilknytning til hans liv og virke. Appen vil blant annet føre deg til Grand Hotel og hans leilighet i Arbins gate som i dag huser Ibsenmuseet. 

Et interaktivt kart i appen gjør det enkelt å finne frem til stedene der Ibsen kan oppleves.

Oslo Spex har blitt til gjennom et samarbeid mellom VisitOSLO, det norske teknologiselskapet Haptiq AS og Det Norske Ibsenkompaniet ved Kåre Conradi. 

Sistnevnte har utarbeidet manus og regi.

På smarttelefonen

– I arbeidet har det vært viktig for oss å være tro mot Ibsens utseende og hans væremåte. Ibsen blir beskrevet som alt fra lun, varm og morsom, til hard, kald og distansert med et sylskarpt blikk. Hans særegne trekk ligger i detaljene, sier Kåre Conradi.

 Det har vært utfordrende å lage en troverdig Ibsen, da det ikke finnes lydopptak eller filmklipp av ham. Det er hentet inspirasjon fra foto, tegninger, malerier og det som er sagt og skrevet om den store dikteren. 

I tillegg er biografier og brev brukt for å finne frem til forskjellige karakterbeskrivelser, alt for å lage en så virkelighetsnær Ibsen som mulig. Den kjente dramatikeren er portrettert i appen gjennom skuespiller Jan Sælid.

De fleste av oss bruker i dag smarttelefon. Med den og AR-teknologi blir det nå mulig å  interagere med Oslo og byens fascinerende historier på helt nye måter. ©

 Her kan du møte på Ibsen med appen Oslo Spex

* Utenfor Ibsenmuseet (leiligheten hans i Arbins gate 1)
* Utenfor Victoria Terrasse
* Ved Domus Academica (Universitetet i Oslo) 
* Ved Ibsen-statuen på Nationaltheatret
* Utenfor Grand Café
… samt et hemmelig sted du får vite om når de andre lokasjonene er besøkt