Denne artikkelen blir løpende oppdatert, innenfor et tidsintervall på én måned. Samtidig vil den ikke være komplett, og vi håper derfor våre lesere kan bidra til å holde teksten ajour.

De siste nyhetene ligger øverst!

18. september

India nådde ny rekord og vaksinerte 22 millioner mennesker mot covid-19 fredag. Det var bursdagsgaven til statsminister Narendra Modi.
Myndighetene satte opp ekstra vaksinasjonssentre i stadioner, på kjøpesentre, klinikker og andre steder for å komme nærmere landets mål om å vaksinere 1,1, milliarder mennesker innen utgangen av året.
Modi, som ble 71 år fredag, skrev på Twitter at alle indere burde være stolte av å ha nådd denne rekorden.
Omtrent 788 millioner vaksinedoser er nå gitt, men andelen fullvaksinerte i landet ligger fortsatt på under 20 prosent.
Indiske myndigheter har tidligere fått hard kritikk for håndteringen av pandemien under det store utbruddet i april og mai, da over 200 000 mennesker døde.

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Montenegro: 1.294 smittede (13,5 døde)
* Mongolia: 1.265 smittede (3,9 døde)
* Israel: 1.250 smittede (4,3 døde)
* Serbia: 1.153 smittede (5,2 døde)
* Surinam: 1.085 smittede (10,8 døde)
* Cuba: 987 smittede (10 døde)
* Malaysia: 820 smittede (16,3 døde)
* Georgia: 796 smittede (19,9 døde)
* Storbritannia: 700 smittede (2,9 døde)
* Costa Rica: 651 smittede (7,5 døde)
* Palestina: 635 smittede (3,7 døde)
* USA: 626 smittede (7,6 døde)
I Norge er det registrert 303 nye smittetilfeller og 0,4 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 141 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige, 106 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 122 smittede og mindre enn ett dødsfall i Finland og 125 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 227 649 349 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 4 679 137 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

17. september

USA har nådd en dyster milepæl i kampen mot Corona: 1 av 500 amerikanere har mistet livet på grunn av viruset siden landets første rapporterte smittetilfelle.
Tirsdag kveld hadde 663 913 mennesker i USA dødd av Covid-19, ifølge data fra Johns Hopkins University. I følge US Census Bureau var den amerikanske befolkningen i april 2020 på 331,4 millioner.
Sykehus i USA sliter fortsatt med å holde tritt med pasientmengden. 

Europa: Flere områder har skiftet farge på EUs smittekart denne uka. Den nordligste delen av Danmark går fra gult til grønt. I Norge går Viken fra rødt til mørkerødt.
Hele Portugal går nå fra rødt til gult. Samtidig går flere områder i Spania fra rødt til gult. Flere områder nord, vest og sør i Frankrike går også fra rødt til gult. Samtidig forblir den franske Rivieraen mørkerød.
Områder som har vært røde i midtre Italia blir gule, og det samme gjelder Sardinia. Flere områder vest i Hellas går fra mørkerødt til rødt.
Latvia går fra gult til rødt, mens Island går fra rødt til gult. Romania, som har vært delvis grønt og delvis gult, går til fullstendig rødt.
I Norge går Viken fra rødt til mørkerødt, mens Vestland går fra rødt til gult. EUs smittevernbyrå ECDCs risikovurdering er med på å danne grunnlaget for Folkehelseinstituttets (FHI) smittekart, men det er ingen automatikk i at konklusjonen blir den samme.
FHI oppdaterer fredag sine kart, som viser hvilke land og regioner der det er ekstra koronakrav ved innreise til Norge. Basert på dette fatter regjeringen en endelig beslutning samme dag, før endringene trer i kraft fra mandag.

Italia: Italienere ansatt i privat og offentlig sektor risikerer store bøter om de drar på jobb uten coronasertifikat.
Italias nye coronalov, som trer i kraft 15. oktober, pålegger arbeidsplasser å permittere ansatte uten lønn dersom de ikke kan framlegge et gyldig coronasertifikat. Bøtene for å reise på jobb uten et coronasertifikat ligger på 1.500 euro, rundt 15 200 norske kroner, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
De som ikke vil vaksineres må dermed belage seg på å stå uten jobb, vaksinere seg eller ta daglige coronatester for å kunne dra på jobb.
Italia, som allerede pålegger helsearbeidere å vaksinere seg, er det første europeiske landet som innfører vaksineringskrav for både offentlig og privat sektor.
Så langt har rundt 74 prosent av den italienske befolkningen mottatt minst en vaksinedose, mens 68 prosent er fullvaksinert.

Afrika: Bare 3,6 prosent av Afrikas befolkning er fullvaksinert, mens deler av kontinentet allerede er rammet av en fjerde smittebølge.
Nordafrikanske land som Algerie, Egypt og Tunisia er spesielt hardt rammet, i tillegg til land som Benin i vest og Kenya og Somalia i Øst-Afrika.
– Vi er ikke ferdig med dette ennå, sier John Nkengasong i Den afrikanske unions helseorganisasjon CDC torsdag, Han understreker at behovet for koronavaksiner fortsatt er skrikende på kontinentet.
Samtidig er smittetrenden nå tydelig fallende. Den siste uken har det vært 20 prosent færre smittetilfeller og 26 prosent færre dødsfall.
Ifølge CDC er det registrert rundt 8 millioner smittetilfeller til sammen i Afrika. Over 204 000 av dem har hatt dødelig utfall. Det utgjør 4,4 prosent av de registrerte koronadødsfallene i verden. Eksperter tror det faktiske tallet er mye høyere i Afrika, som har 1,3 milliarder innbyggere.

16. september

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Mongolia: 1523 smittede (4 døde)
* Israel: 1400 smittede (4,3 døde)
* Montenegro: 1253 smittede (13,8 døde)
* Serbia: 1037 smittede (4,7 døde)
* Surinam: 965 smittede (9,5 døde)
* Cuba: 962 smittede (10,1 døde)
* Georgia: 847 smittede (21,6 døde)
* Malaysia: 832 smittede (15,9 døde)
* Storbritannia: 732 smittede (2,9 døde)
* Costa Rica: 652 smittede (7,3 døde)
* Palestina: 646 smittede (3,4 døde)
* USA: 636 smittede (7,2 døde)
I Norge er det registrert 331 nye smittetilfeller og 0,4 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. 
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 145 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige, 119 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 126 smittede og mindre enn ett dødsfall i Finland og 135 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 226 387 205 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 4 659 842 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

Norge: Regjeringen kommer på en pressekonferanse om koronasituasjonen fredag til å varsle full gjenåpning av samfunnet, ifølge Dagens Næringslivs opplysninger
Beslutningen om nøyaktig tidspunkt for gjenåpning skal tas torsdag, men avgjørelsen om at tiden har kommet, er allerede tatt, skriver avisa
Regjerings beslutning vil etter hva Dagens Næringsliv erfarer, være i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet.

15. september

ÅPNER: I Nederland lempes det på avstandsregelen, og innføres coronapass-krav. (Foto: Bjørn Moholdt)

Nederland: Senere denne måneden opphever nederlandske myndigheter kravet om at folk må holde 1,5 meters avstand. Samtidig innføres coronapass.
1,5-metersregelen blir fjernet 25. september. Det åpner for at flere personer kan være til stede på konserter, teatre, restauranter og kafeer, og fotballkamper kan arrangeres på fullsatte stadioner igjen for første gang siden våren 2020.
Men fra samme dato blir det obligatorisk å vise fram coronapass for å slippe inn på restauranter, sportsarrangementer og kulturarrangementer. Gjester må da bevise at de er blitt vaksinert, har testet negativt eller blitt friskmeldt fra coronavirus.
– Dette er ikke dagen da alt blir slik det var før coronaviruset. Det er fortsatt for mange smittetilfeller og for mange folk som fortsatt legges inn på sykehus, sier statsminister Mark Rutte, som viser til at det er stor usikkerhet rundt hvordan høsten utvikler seg.
Mange tiltak forblir som i dag, blant annet munnbindpåbud på busser, tog og flyplasser. Nattklubber kan åpne igjen, men må stenge ved midnatt.

14. september

Portugal: Etter å ha vært påbudt i 318 dager, er det nå slutt på kravet om bruk av munnbind utendørs i Portugal.
Påbudet ble innført i oktober i fjor og gjaldt for alle voksne som oppholdt seg utendørs på offentlige steder, som gater, plasser, parker og strender. Mandag ble det opphevet.
Mange har likevel valgt å følge oppfordringen fra myndighetene om å fortsette å bruke munnbind i Lisboa og andre større byer.
Etter en smittetopp i sommer med i snitt 438 tilfeller per 14. dag, har nå smitteraten sunket til 240. Dermed har myndighetene valgt å lette på restriksjonene.

Danmark: Det siste døgnet er det registrert 263 nye coronatilfeller i Danmark, det laveste tallet siden 29. juni, opplyser Statens Serum Institut.
– Nå er alle restriksjoner avviklet, så det er positivt at smittetallet ikke stiger. Det er et godt utgangspunkt før høsten, når vi må forvente at smitten kommer til å øke, sier overlege Joachim Hoffmann-Petersen ved Odense universitetssykehus.
125 covid-19-pasienter er innlagt på sykehus, like mange som dagen før. 30 av dem ligger på intensivavdeling, 19 med respirator.
Nesten tre av fire dansker – 73,4 prosent eller 4,3 millioner mennesker – er fullvaksinert. 75,7 prosent har fått minst én vaksinedose.

13. september 

Hellas har bestemt at alle arbeidstakere som ikke er vaksinert, må testes en gang i uken. Regningen for testen må de ta selv. Landet kjemper for å få flere til å vaksinere seg, ettersom færre grekere har valgt å vaksinere seg enn hva som er gjennomsnittet i EU.
Nå må ansatte i både offentlig og privat sektor betale for en coronatest i uken, såfremt de ikke kan vise fram et coronapass som dokumenterer at de er vaksinert. Uten verken test eller coronapass, vil de ikke få adgang til egen arbeidsplass.
Lignende regler vil gjelde for blant annet idrettsarrangementer, museer, kinoer og restauranter.
Greske skoler gjenåpnet mandag etter sommerferien. Også her blir det mer testing, men på det offentliges regning.
Om lag 56 prosent av voksne grekere er fullvaksinert, mens snittet i EU er på litt over 60 prosent.
Hellas har også gjort det obligatorisk med vaksinering for helsearbeidere og har åpnet for at barn over tolv år blir vaksinert.
Ifølge regjeringen har ikke Hellas råd til enda en nedstengning etter at coronarestriksjoner førte til at BNP krympet med hele 8,2 prosent i fjor.
Utviklingsminister Adonis Georgiadis sier at smitten ser ut til å være på vei nedover, samtidig som han beklager at uvaksinerte grekere fortsetter å dø av covid-19.
– Det smerter meg å vite at disse menneskene kunne ha levd, men at de ble ofre for konspirasjonsteorier, sier han.

Storbritannia: Britiske helsemyndigheter har droppet planen om vaksinepass for å komme inn på nattklubber og andre folketette steder i England inntil videre.
Helseminister Sajid Javid sa søndag at regjeringen har lagt planen på hylla, men at den er god å ha i reserve og kan tas fram igjen om smittesituasjonen forverrer seg drastisk.
Regjeringen ombestemte seg bare dager etter at sekretæren for vaksinasjon og kultursekretæren mente at vaksinepass var nødvendig, trass i voksende motstand fra noen konservative medlemmer av parlamentet.
Vaksinepass er tatt i bruk i flere andre europeiske land, men de konservative parlamentsmedlemmene mener de ville være en uakseptabel byrde for næringslivet og en krenkelse av folks menneskerettigheter.

12. september

Cubas statsdrevne medier har kunngjort at øya starter åpningen av grensene igjen i november, til tross for en n økning i Corona-tilfeller. Cuba har i store deler av pandemien vært, som har rammet den lokale turistnæringen hardt.
I følge Cubas helsemyndigheter er mer enn fire millioner mennesker fullvaksinert med øyas hjemmelagde vaksiner.
I en uttalelse publiserte  regjerings-organet Granma sier turistmyndighetene at Cuba gradvis åpner grensene igjen fra 15. november og vil da ikke lenger kreve at reisende tar en PCR-test ved ankomst.

Israel drar i gang et pilotprogram for å re-starte turismen. Gjennom det vil landet tillate små utenlandske turgrupper fra utvalgte land, rapporterer Reuters. Det er snakk om fullvaksinerte reisegrupper på mellom fem og 30 personer fra land på Israels grønne, gule og oransje lister som får lov til å komme.
Individuelle turister får fremdeles ikke lov til å komme inn utenfor en turgruppe, med unntak fra folk som besøker familiemedlemmer.

FERIEØY: Den vietnamesiske øya Phu Quoc har en rekke flotte ferieanlegg, som snart skal åpnes for turistene igjen. (Foto: Bjørn Moholdt)

Vietnam har hatt tøffe Corona-restriksjoner under pandemien. Denne uken ble for eksempel en mann fengslet i fem år for å ha spredt viruset.
Samtidig planlegges det nå en gjenåpning av turismen. Myndighetene håper for eksempel å åpne ferieøya Phu Quoc for utenlandske turister fra neste måned, i en prøveperiode på seks måneder.
Den 222 kvadratkilometer store øya er kjent for sine fantastiske strender, inkludert Sao Beach, Long Beach og Ong Lang Beach.

11. september

Europa mislyktes i å håndtere coronapandemien, og det trengs omfattende reformer for å gjøre kontinentet bedre rustet, konkluderer en WHO-rapport ledet av Italias tidligere statsminister Mario Monti.
Ifølge Verdens helseorganisasjons (WHO) regionale kontor for Europa var verden slett ikke forberedt på det som skulle komme, tross gjentatte advarsler om at en global pandemi før eller senere ville ramme.
Disse feilene må ikke gjentas, fastslår granskningskommisjonen.
– Verden sto overfor en monumental og uvarslet stresstest. Og mens begivenhetene har foldet seg ut i de etterfølgende månedene, kan vi ikke være i tvil om at våre politiske, økonomiske og sosiale systemer på katastrofalt vis har mislyktes i å takle testen, sa Monti da rapporten ble offentliggjort.
Han kritiserte hvordan hvert enkelt land har sørget for seg selv og forsøkt å løse overnasjonale problemer med det kommisjonen mener er utdaterte nasjonale løsninger.
– Fra dette mørket må vi forsøke å tegne lys, sa han videre.
Kommisjonen mener at landene først og fremst må erkjenne at helsen til mennesker, dyr, planter og deres felles omgivelser er sammenvevd. Den ber også europeiske land om å ta tak i dyptliggende ulikheter i helse og omsorg, så vel som sosiale, økonomiske og kjønnsrelaterte ubalanser.
I tillegg trengs det mer investering i nasjonale helsesystemer, samt innovasjon og innsamling og deling av nasjonale helsedata.
WHOs Europa-region omfatter 53 land, det vil si både EU-medlemmer og land som Russland, Tyrkia og Norge.
Ifølge et WHO-anslag har om lag 1,2 millioner mennesker dødd som følge av covid-19 i Europa.
WHOs regionale direktør Hans Kluge roser kommisjonens anbefalinger, som han mener er ambisiøse, men realistiske.
– Vi har allerede betalt en kolossal pris, men prisen vil bli enda høyere hvis vi lar være å se og ikke lærer av våre feil, sier han.
– Det er nå opp til medlemsland og internasjonale organisasjoner å vise det politiske motet for å holde helse på toppen av verdens agenda, sier Kluge.

10. september

SLITT: Danskene fjerner siste rest av Corona-restriksjoner. Her fra Kjøttbyen i København. (Foto: Bjørn Moholdt)

Danmark: Fredag anses ikke lenger covid-19 som en samfunnskritisk sykdom i Danmark, og siste rest av Corona-restriksjoner fjernes.
Med det forsvinner kravet om coronapass på danske nattklubber, diskoteker og tilsvarende. Tidligere var det indikert at dette tiltaket skulle vare til 1. oktober. I tillegg opphører modellen for automatiske lokale nedstengninger, på datoen halvannet år etter den første store Corona-nedstengingen av landet
– Epidemien er under kontroll, vi har rekordhøye vaksinasjonstall, fastslo helseminister Magnus Heunicke i slutten av august.
Han understreket imidlertid at selv om tiltakene per nå ikke er nødvendige, så er pandemien ikke over. Dersom koronaviruset igjen truer viktige samfunnsfunksjoner, vil regjeringen reagere hurtig.
Denne uken var R-tallet, som sier hvor mange en smittet person smitter videre, beregnet til å være på 0,7 i Danmark. Det står i sterk kontrast til i Norge. Her har det gjennomsnittlige R-tallet vært på 1,3 siden 7. august. En mer usikker modell estimerer at det norske R-tallet var 1,1 for en uke siden, opplyste Folkehelseinstituttet i den siste ukerapporten. 
Danske helsemyndigheter viderefører imidlertid en del anbefalinger, for eksempel om isolasjon for nærkontakter av smittede.

Sverige: Svenskene fjerner de fleste av sine koronarestriksjoner 29. september, med beskjed om at vaksinerte i prinsippet kan leve som normalt etter det.

9. september

Australia: Befolkningen i den nedstengte delstaten New South Wales skal få gå på pub igjen så snart 70 prosent har latt seg vaksinere mot coronavirus, lover myndighetene.
Den nåværende ordren om at folk må holde seg hjemme, blir opphevet for personer som er fullvaksinert, så snart målet om vaksinering for voksne er nådd. Det er budskapet i det myndighetene i den australske delstaten omtalte som «veikart til frihet» torsdag.
– Et måltid med kjære eller en drink med venner er like rundt hjørnet, lovet delstatens visestatsminister John Barilaro.
Veikartet nevner ingen dato, men med den nåværende vaksinasjonstakten antas det at målet om 70 prosent kan bli nådd i oktober.
Delstaten, som omfatter storbyen Sydney, har vært nedstengt i ti uker.

8. september

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte Corona-smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Mongolia: 1339 smittede (2,1 døde)
* Montenegro: 1291 smittede (13,5 døde)
* Israel: 1249 smittede (3,8 døde)
* Kosovo: 1184 smittede (18,3 døde)
* Georgia: 1123 smittede (25,7 døde)
* Cuba: 901 smittede (10,3 døde)
* Malaysia: 899 smittede (13,3 døde)
* Storbritannia: 752 smittede (2,4 døde)
* USA: 670 smittede (5,9 døde)
* Costa Rica: 662 smittede (5,8 døde)
* Surinam: 622 smittede (6,7 døde)
* Serbia: 611 smittede (2,8 døde)
I Norge er det registrert 363 nye smittetilfeller og 0,2 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 138 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige, 178 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 145 smittede og mindre enn ett dødsfall i Finland og 234 smittede og mindre enn ett dødsfall på Island.
Så langt har 221 932 892 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 4 586 161 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

7. september

Danmark: R-tallet, som angir hvor raskt coronasmitten sprer seg, er nede i 0,7 i Danmark. Sist det var like lavt, var i juni.
– Vi kan altså konstatere at epidemien er avtagende nå i begynnelsen av september. Det vitner om at Danmark er på et godt sted. Vaksinene og alle borgernes store innsats over lang tid er grunnen til at vi klarer oss så godt, skriver helseminister Magnus Heunicke på Twitter.
Et smittetall på 0,7 betyr at hver person som tester positivt, i gjennomsnitt smitter 0,7 personer og at smittetrykket dermed avtar over tid.
R-tallet er en av indikatorene myndighetene bruker til å holde øye med hvordan pandemien utvikler seg i samfunnet.

Sverige: Lev som vanlig hvis du er vaksinert, men bli hjemme om du har symptomer, er budskapet til svenskene når de fleste Corona-restriksjonene fjernes 29. september.
Fra slutten av måneden er det ikke lenger noen øvre grense på antall deltakere ved arrangementer. Oppfordringen til å jobbe hjemmefra fjernes også, men svenskene oppfordres til å vende tilbake til arbeidsplassen gradvis.
– Beskjeden vi sender ut i dag er at vaksinerte i prinsippet kan leve som vanlig etter 29. september. Uvaksinerte risikerer også i fremtiden å bli alvorlig syke, og det vil være en bekymring når hverdagslivet går tilbake til det mer normale. Så ikke vent, gå og vaksiner deg, sier Folkhälsomyndighetens (FHM) generaldirektør Johan Carlson på en pressekonferanse tirsdag.
Carlson sier Sverige nå ser en tydelig effekt av vaksineringen, og FHM anbefaler at regjeringen fortsetter å fjerne Corona-restriksjonene, særlig for serveringssteder og arrangementer.
Sosialminister Lena Hallengren sier høy vaksinedekning er det eneste som kan få Sverige ut av pandemien, slik at alle restriksjoner kan fjernes.
– Smittespredningen kommer ikke til å forsvinne helt, men færre vil bli alvorlig syke når flere er vaksinert, sier hun.
Selv om mange tiltak oppheves i slutten av måneden, holder regjeringen fast på anbefalingene om god håndhygiene og om å holde seg hjemme når man har symptomer.

MOT SLUTTEN: Finland vil trolig ha opphevet alle Corona-restriksjoner ved utgangen av oktober. Her fra senatstorget i Helsinki. (Foto: Bjørn Moholdt)

Finland: Når 80 prosent av alle over tolv år i Finland er fullvaksinert, kommer alle nasjonale coronarestriksjoner til å fjernes helt i tråd med landets coronastrategi.
– Vi venter ikke til vi når vaksinemålet, men vi begynner gradvis å fase ut restriksjoner nå, sier familie- og omsorgsminister Krista Kiuru til kanalen  Yle.
Målet vil trolig nås i midten av oktober. Da droppes nasjonale restriksjoner til fordel for regionale og lokale restriksjoner ved behov.
Finland har registrert i snitt 146 coronasmittede og mindre enn ett dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

6. september

Europa: Det europeiske legemiddelverket (EMA) vurderer nå om de skal anbefale å gi fullvaksinerte en påfyllingsdose koronavaksine fra Pfizer/Biontech.
I en uttalelse mandag sier EMA at arbeidet med vurderingen er i gang. Konkret er spørsmålet om en tredje vaksinedose skal gis seks måneder etter at personer i alderen 16 år og over har fått to doser.
Israel har allerede begynt å gi tredjedoser til befolkningen, og USA planlegger å åpne for dette. Flere land, blant andre Tyskland og Frankrike, vurderer å gi en påfyllingsdose til risikogrupper. I Norge skal personer med svekket immunforsvar få en tredje dose. EMA sier de vil komme med en avgjørelse om de skal anbefale en tredje dose av Pfizer-vaksinen i løpet av de kommende ukene.

5. desember

Israel bør starte forberedelser og planlegge for en mulig fjerde runde med koronavaksinering, mener landets nasjonale coronarådgiver Salman Zarka.
Han sier ikke når en fjerde runde med doser eventuelt bør settes, men forteller at en fjerde dosering kan bli modifisert slik at en beskytter bedre mot nye varianter av viruset som forårsaker covid-19, som for eksempel den svært smittsomme deltavarianten, skriver  Times of Israel.
– Dette er livet vårt fra nå av, i bølger, sier Zarka.
Israel har blitt fremhevet som en suksesshistorie i coronavaksinering. Israel var det første landet i verden som begynte å tilby dose nummer tre. Fra 1. august har alle over 60 år fått tilbud om den. Neste uke utvides tilbudet til alle over tolv år og som fikk dose nummer to for minst fem måneder siden.
Før helgen hadde totalt 2,5 millioner personer i landet fått den tredje dosen. Torsdag ble det registrert 11 269 nye smittetilfeller i landet med vel ni millioner innbyggere. Det er så vidt under det høyeste døgntallet fra onsdag som var på 11 274 tilfeller.
Til tross for smitteøkning, har antall alvorlige smittetilfeller begynt å falle, viser tall fra helsedepartementet.

4. desember

ENKLERE: Nå har nordmenn med kombinasjon av mRNA-vaksiner gyldig innreise til Tyskland. (Foto: Bjørn Moholdt)

Tyskland: Ifølge det tyske Paul-Ehrlich-instituttet kan nordmenn som er fullvaksinerte med en kombinasjon av mRNA-vaksinene fra BioNTech/Pfizer og Moderna, nå reise til Tyskland uten å fremlegge negativ test eller gå i karantene ved ankomst så lenge Norge er grønt.
Den siste tiden har kombinasjonen av mRNA-vaksinene skapt hodebry for turister til Tyskland. Inntil nylig var ikke mRNA-vaksinene fra BioNTech/Pfizer og Moderna oppført som en gyldig kombinasjon av Tysklands ansvarlige organ Paul-Ehrlich-instituttet, tilsvarende FHI i Norge.
Fullvaksinerte nordmenn med denne vaksinekombinasjonen måtte derfor avlegge negativ test ved innreise til Tyskland. Nå er imidlertid denne kombinasjonen også godkjent av instituttet.
– Så lenge Norge er grønt kan nordmenn som er fullvaksinerte med mRNA-kombinasjonen eller en annen kombinasjon listet på Paul-Ehrlich-instituttets hjemmeside, reise til Tyskland med koronasertifikat uten å måtte fremvise negativ test eller gå i karantene, sier Joelle Janz, turistsjef for Tysklands Nasjonale Turistkontor (DZT) i Norge.

New Zealand har registrert landets første coronarelaterte dødsfall på mer enn seks måneder.
En coronasmittet kvinne i 90-årene døde natt til lørdag på sykehus, opplyser landets helsedepartement.
– Hvert dødsfall er en påminnelse om ødeleggelsene covid-19 kan føre til i samfunnet, sier statsminister Jacinda Ardern, som sender sine kondolanser til kvinnens familie.
New Zealands forrige coronarelaterte dødsfall ble registrert i midten av februar. Totalt har landet knyttet 27 dødsfall til coronaviruset siden pandemien startet.
Siste døgn meldte landet om 20 nye smittetilfeller, noe som bringer det totale antallet smittede til 782 siden pandemien startet.
New Zealand er underlagt nedstengningstiltak etter at ett coronatilfelle ble påvist 18. august, det første på lang tid. Mandag skal Arderns regjering vurdere nedstengingstiltakene på nytt

Australia: Den australske delstaten New South Wales har for andre dag på rad registrert ny smittetopp. Siste døgn har 1533 personer fått påvist coronasmitte.
I tillegg er det i siste døgnperiode registrert fire coronarelaterte dødsfall, opplyste delstatens helsemyndigheter lørdag.
Smittetallet for siste døgn er det høyeste som er registrert i noen del av landet til nå, melder kringkasteren ABC News. Forrige døgnperiode ble det påvist 1431 smittetilfeller i samme delstat.
På landsbasis har mer enn 56 500 personer fått påvist smitte siden pandemien startet, og det er registrert over tusen coronarelaterte dødsfall.
Australia har hatt stor suksess i kampen mot viruset siden pandemien startet, takket være svært strenge coronatiltak, blant annet stengte grenser helt siden mars 2020, med noen få unntak.
Men den smittsomme deltavarianten, i kombinasjon med treg vaksinering, har endret på situasjonen den siste tiden.

3. september 

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte koronasmittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100.000 i samme periode).
* Israel: 1482 smittede (4,3 døde)
* Kosovo: 1412 smittede (14,1 døde)
* Georgia: 1391 smittede (24,3 døde)
* Montenegro: 1354 smittede (11,4 døde)
* Mongolia: 1021 smittede (1,8 døde)
* Cuba: 983 smittede (10,1 døde)
* Malaysia: 928 smittede (11,6 døde)
* Storbritannia: 706 smittede (2,3 døde)
* USA: 685 smittede (5,6 døde)
* Costa Rica: 614 smittede (4,8 døde)
* Nord-Makedonia: 601 smittede (18,2 døde)
* Iran: 564 smittede (10,5 døde)

I Norge er det registrert 306 nye smittetilfeller og 0,2 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene 133 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige, 214 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 151 smittede og mindre enn ett dødsfall i Finland og 279 smittede og mindre enn ett dødsfall på Island.
Så langt har 219 062 869 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 4 541 414 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

2. september

Australia: Delstaten New South Wales i Australia har registrert rekordmange nye coronatilfeller det siste døgnet.
Helsemyndighetene i delstaten har siste døgnperiode som gikk fram til torsdag kveld registrert 1431 nye lokale smittetilfeller, samt ett tilfelle av coronasmitte fra utlandet. I tillegg har myndighetene registrert tolv koronarelaterte dødsfall i samme tidsrom.
Smitteveksten har funnet sted til tross for at New South Wales har vært underlagt en ti uker lang nedstenging.
Det første smittetilfellet under det nåværende utbruddet ble registrert 16. juni. I perioden fram til nå har delstaten registrert 25 002 smittede og 119 coronarelaterte dødsfall. Over 36 prosent av delstatens befolkning over 16 år er fullvaksinert.
På landsbasis har Australia påvist 5000 smittetilfeller og mer enn 1000 coronarelaterte dødsfall siden pandemien startet.

1. september

SMITTEKART: Kart med land/områder i Europa og innreisekarantene ved ankomst til Norge per 23. august 2021. Grønn: gjester og ansatte fra disse områdene må IKKE i karantene ved innreise til Norge. Orange: Gjester og ansatte må i karantene ved innreise til Norge, Rød: reisende fra disse områdene må i karantene ved innreise til Norge. Lilla: Gjester og ansatte må i karantene ved innreise til Norge. Mørk rød: Reiselde fra disse områdene må i karantene og på karantenehotell ved innreise til Norge. Lys grå: Reisende fra disse områdene må i karantene og på karantenehotell ved innreise til Norge. Mørk Grå: Norge blir ikke vurdert når det gjelder råd for internasjonale reiser. Bilde; FHI.

Sør-Korea: Onsdag ble 57. dag på rad med flere enn tusen nye coronatilfeller i Sør-Korea. Med 2025 smittetilfeller på ett døgn nærmer landet seg rekorden satt i august.
Det er bekymring for at smitten kan øke ytterligere under høytiden chuseok senere denne måneden. Høsttakkefesten er en viktig høytid, der millioner av sørkoreanere reiser for å besøke slektninger.
Sør-Korea sliter med treg vaksineutrulling. Samtidig er folk mindre påpasselige, tross strenge regler om sosial distansering i de store byene. Private sammenkomster med tre eller flere personer er forbudt etter klokken 18.

USA: Vaksinemotstanden er på vei ned i USA, men en av fem sier fortsatt at de ikke ønsker å ta vaksine mot covid-19, viser en ny måling.
20 prosent som sier nei til vaksine i Axios-Ipsos-målingen, er det laveste tallet siden målingen begynte å inkludere spørsmål om vaksinen i april.
Flere faktorer trekkes fram som en mulig forklaring til den avtagende skepsisen, blant annet at flere arbeidsgivere stiller krav om vaksinering, at deltavarianten gir økende smitte og at Pfizers vaksine nylig fikk full godkjenning.
Rundt 72 prosent av dem som kvalifiserer til vaksine, har fått minst én dose, ifølge det amerikanske smittevernbyrået CDC.
Andelen som sier de vil vaksinere barna, øker også. 68 prosent sier barna deres enten har fått minst én dose eller vil ta vaksinene når de kvalifiserer.

Hellas: Fra onsdag blir leger og sykepleiere i Hellas permittert uten lønn hvis de ikke er vaksinert mot koronavirus.
Den greske regjeringen gjør det obligatorisk for alle ansatte i helsevesenet å være fullt vaksinert mot coronavirus.
Loven som gjør det obligatorisk for alle i helsesektoren å være fullt vaksinert mot coronavirus, er allerede vedtatt og blir håndhevet fra og med onsdag 1. september. Det bekrefter den greske regjeringens talsperson Giannis Oikonomou.
Greske helsemyndigheter anslår at rundt 20 000 ansatte, eller om lag 20 prosent av alle i helsevesenet, er uvaksinert.
Lovendringen er blitt møtt med kritikk fra helsesektoren og fagforeninger.

Les mer om Corona verden rundt (for august) HER!