Avgiften skal ifølge myndighetene også hjelpe landets turistindustri å dreie virksomheten fra masseturismen. 

Treg åpning

Thailand har vært sterkt preget av Corona-pandemien, som har holdt landets viktige reiseliv i en økonomisk skrustikke. Det er noe av bakgrunnen for avgiften – den skal subsidiere reiselivsrelaterte prosjekter.

Den øremerkede avgiften blir på rundt 120 kroner, og målet er å samle inn rundt 1,3 milliarder kroner første året.

– Prosjektene som får tilskudd skal delfinansieres av deltakerne, og bidra til økonomisk vekst, sier turistminister Yuthasak Supasorn i en kommentar til ordningen.

Les mer om Thailand og Koh Tao HER!

Han tror ikke avgiften vil påvirke de reisende i nevneverdig grad, men «stimulere blant annet til et bedre reiseliv som er renere og tryggere».

Det vil bli oppnevnt en komité som skal vurdere søkere som ønsker å være med på ordningen, men det er foreløpig ikke bestemt hvordan avgiften skal hentes inn.

Avgiften skal etter planen tre kraft fra nyttår samtidig med at Thailand sakte åpner grensene for utenlandske turister. I juli åpnet landet gradvis opp gjennom sitt Phuket Sandbox-program, etterfulgt av Samui Plus-programmet på Ko Samui. Disse har sine åpenbare begrensninger, og har ikke vært i nærheten av å bidra til en revitalisering av reiselivet som man kanskje hadde håpet. Dette selv om myndighetene har forkortet karantene-perioden for programmet, slik at fullt vaksinerte turister nå kan reise hvor som helst i Thailand etter bare syv dager. 

Tidligere var reisende begrenset til bestemte områder i 14 dager.

Bedre for fullvaksinerte

Thailandske myndigheter ønsker å bruke pandemien til å dreie reiselivet i landet i en mer bærekraftig retning, der næringen i større grad tiltrekker seg gjester med større betalingsvillighet.

Det er samtidig fortsatt et godt stykke frem før Thailand kan begynne gjenoppbyggingen av reiselivet. Til det er besøket for lavt som følge av de strenge restriksjonene, og en generell motvilje i mange land mot å reise interkontinentalt. 

Innreise-ordningen til Thailand er fortsatt relativt streng. Reisende som deltar i et av Sandbox-programmene må per i dag sikre seg et innreise-sertifikat, skaffe bevis på forsikring som kan dekke opptil 850 000 kroner i potensielle Corona-behandlinger, forhåndsbestille et opphold på et Covid-sertifisert hotell i minst syv netter, og bestille og forskuddsbetale for all nødvendig testing. 

Reisende må også vise til en negativ PCR-test tatt innen 72 timer etter avreise.

Thailand planlegger å åpne flere andre destinasjoner for internasjonale turister 1. november, inkludert Bangkok og utpekte områder i Chiang Mai, Chon Buri og Ranong. ©