I hjertet av Hallstatt-gruva i de østerrikske alpene har forskere påvist ost og øl som «lunsj» ved å undersøke menneskelig avføring nærmere. 

Tidlig bevis

Mikrobiolog Frank Maixner ved Eurac forskningsinstitutt i Bolzano i Italia er hovedforfatter av studien. I en uttalelse til tidsskriftet Current Biology uttrykker han stor overralse over å finne ut at arbeiderne i saltgruva – for godt over to tusen år siden – var avanserte nok til å «bruke gjæring med vilje».

– Dette er veldig sofistikert, mener jeg. Dette er ikke noe jeg hadde forventet fra den tidsperioden, sier Maixner til AFP.

HØRER MED: God drikke hører med på piknik, og vin har lenge vært den sentrale drikken i kombinasjon med ost. (Foto: Bjørn Moholdt))

Funnet til forskerne er det tidligste beviset hittil for modning av ost i Europa.

Og selv om alkoholforbruket til menneskeheten er godt dokumentert i eldre skrifter og arkeologiske bevis, inneholdt saltgruve-arbeidernes avføring de første molekylære bevis på øldrikking på det europeiske kontinentet.

– Det blir stadig tydeligere at ikke bare var forhistorisk kokkekunst sofistikert, men også at komplekse bearbeidede matvarer og gjæringsteknikker har spilt en stor rolle i den tidligste mathistorien, sier Kerstin Kowarik ved det naturhistoriske museet i Wien.

Godt bevart

Byen Hallstatt, som står på Unescos verdensarvliste, har vært et sentrum for saltproduksjon i mer enn 3000 år, ifølge forsker Maixner. 

Samfunnet rundt byen er ifølge ham «et veldig spesielt sted».

– Det ligger midt i sentrum av Alpene. Samfunnet var bygget rundt saltgruva, som ga arbeid og levebrød, forklarer han.

Gruvearbeiderne tilbrakte hele dagene der: jobbet, spiste og gikk på do akkurat der, ved gruva. Takket være den vedvarende temperaturen på rundt åtte grader celsius og den høye saltkonsentrasjonen i gruva, har arbeidernes avføring blitt særlig godt bevart.

Forskerne analyserte fire prøver, der én kan dateres tilbake til bronsealderen, to fra jernalderen og en fra 1700-tallet. Den ene prøven, som er omtrent 2700 år gammel, viste seg å inneholde to typer sopp som begge er kjent for å være brukt i matlaging – også i dag. ©

Fotnote: Osten har også vært en viktig del av det norske kostholdet, og har de senere årene fått en betydelig renessanse takket være kvalitetsoster som har vannet internasjonale priser. 

Du får en oversikt over over norske kvalitetsoster ved å klikke HER!