USA er verdensledende innen cruise. Her legges mange av premissene for bransjen, noe som fikk katastrofale konsekvenser store deler av 2020 og langt inn i dette året.

Vant kampsak

Amerikanske smittevern-myndigheter la nemlig såpass strenge krav på en restart av bransjen at de i praksis la ned veto mot det. I tillegg ble det på lokalt hold – særlig i Florida der hovedtyngden av bransjen er lokalisert – lagt ned betydelige hindringer for å komme i gang.

Blant annet bestemte Floridas guvernør Ron DeSantis å nedlegge forbud mot cruiserederiet Norwegian Cruise Lines (NCL) vaksine-mandater. Mandatene tilsa blant annet at alle passasjerer måtte være fullvaksinert for å borde skipene, noe DeSantis blant annet mente var grunnlovsstridig.

NCL gikk seirende ut av kontroversen, noe som banet vei for en reell oppstart. 

Som det første cruiseskipet siden mars 2020 kunne Celebrity Edge 26. juni seile fra en amerikansk havn. 

Gode rutiner

Bransjen var sakte, men sikkert kommet igang da deltavarianten kom på banen. Det fikk konsekvenser for sommer-bestillingene både for NCL og Royal Caribbean.

Og forrige måned tvang Omikron NCL til å kansellere fem Sør-Afrika-seilaser for desember.

Men tross tilbakeslagene har industrien vist at cruise kan være trygt, selv når en pandemi herjer. Skip med høye forekomster av vaksinerte gjester, kombinert med testing og avansert kontakt-sporing, gjør at alle smittede personer ombord trygt kan isoleres. 

Det har heller vært ikke vært noen store utbrudd. Da 48 passasjerer nylig fikk påvist smitte på et Royal Caribbean-skip ble ingen særlig syke. Noen ble fraktet til land, mens de øvrige ble isolert og kunne trygt gå fra borde ved ankomst.

Av de 48 som ble testet positivt var 98 prosent fullvaksinerte. I følge Royal Caribbean testet én gjest positivt og de andre tilfellene ble identifisert som et resultat av kontaktsporing. De som testet positivt ble satt i karantene, og alle har så langt vært «asymptomatiske eller mildt symptomatiske», ifølge Royal Caribbean. 

Tilnærmet normalt

Rederiet krever at gjester på 12 år og eldre er fullstendig vaksinert og tester negativt før de går ombord. Barn som ikke er vaksinert må gi både negativ PCR-test før ombordstigning og også teste negativ ved terminalen.

Det går med andre ord fremover, om enn noe saktere enn mange hadde håpet på. Virgin Voyages, som opprinnelig var planlagt lansert i mars 2020, satte endelig seil i Storbritannia denne sommeren, og i USA i oktober. 

Hvordan seilingsplanen i Europa blir kommende sommer gjenstår å se, men mye tyder på at erfaringene bransjen hittil har fått – særlig fra seilingene i Middelhavet – tilsier at cruisebransjen vil kunne være oppe og stå tilnærmet normalt om få måneder.

Om ikke noe annet uforutsette skulle skje. Og er det noe pandemien har klart oss er det vel akkurat det. ©