Det er nettstedet Remote som har vurdert hvor det er best å oppholde seg som digital nomade. Pandemien har avdekket behov og ikke minst mulighetene for å kunne jobbe hjemmefra, eller fra steder andre enn det opprinnelige kontoret ditt.

Du kan lese mer om undersøkelsen HER!

Foran Berlin

En iskald øy langt i nord kommer langt foran storbyer som London, som havner helt nede på 78. plass. London er kjent for sin historie, kultur og økonomiske innflytelse, men det er ikke noe godt sted å bo for den som skal jobbe på distanse.

Seks andre europeiske byer havnet derimot på topp ti-listen. Mest overraskende er utvilsomt Svalbard. Den fjerntliggende skjærgården med rundt 3000 innbyggere og tusen isbjørner tok sjetteplassen, etter Madrid (2.), Madeira (4.) og Helsinki (5.) riktignok, men foran Berlin (8.) og Dublin (9.).

– På Svalbard ligger verdens nordligste kirke, universitet og bryggeri, og alkoholen er veldig dyr, men leiekostnadene er relativt lave, sier Job van der Voort, administrerende direktør og grunnlegger av Remote.

– Det er også et av få steder i verden hvor hvem som helst kan bo. Borgere fra hvilket som helst land er velkomne til å bosette seg på Svalbard uten visum så lenge de har en jobb og et sted å bo, sier an der Voort.

I den andre enden av skalaen ligger altså London. Til tross for at byen scorer høyt for sin åpenhet når det gjelder mangfoldig livsstil, sikkerhet og livskvalitet, ble byens samlede poengsum ifølge Remote såpass lav på grunn av økte levekostnader i Storbritannia i forhold til andre globale destinasjoner.

Personlig vekting

Andre europeiske byer som gjør det dårlig dårlig i rangeringen inkluderer Budapest (79.), Bratislava (87.) og Warszawa (93.). De ti beste byene er Toronto, Madrid, Auckland, Madeira, Helsinki, Svalbard, Berlin, Valparaiso (Chile), Dublin og Sydney. 

Salt Lake City havnet på 11. plass, men amerikanske byer rangerer relativt lavt på grunn av stramme immigrasjons-regler.

De mest «åpensinnede» byene er Stockholm, Toronto og Amsterdam.

Rangeringen kommer på et tidspunkt da særlig arbeidere som har muligheten til å jobbe på distanse vurderer å flytte ut av storbyene. Pandemien har i stor grad bidratt til å forsterke trenden som har vart en stund, og som har avdekket at det faktisk er mulig å ikke møte opp på kontoret hver dag og likevel gjøre en god jobb.

Undersøkelsen har vurdert byer i alle land i verden på kvaliteten på internettforbindelsen, attraktivitet, sikkerhet, livskvalitet, åpenhet, levekostnader og insentiver for fjernarbeidere.

Auckland, Honolulu, Sydney og Reykjavík er blant de beste destinasjonene med den «beste livskvaliteten» for fjernarbeidere. De «mest åpensinnede stedene» er Stockholm, Toronto og Amsterdam.

I indeksen kan de spurte vekte viktigheten av de ulike faktorene og således generere en skreddersydd liste. Om du for eksempel prioriterer kvaliteten på internettforbindelsen blir Madrid toppdestinasjonen. Det gjør at også Bucuresti og København klatrer inn i topp 10.

Tilbyr en kalv

I alt 44 land og 24 amerikanske stater er med i rangeringen, som også ser på eksterne jobb-insentiver som visum, skattelettelser, flytting og bolig-insentiver. Flere land og reisemål har etter hvert etablert tiltak for digitale nomader. Aruba, en øy i Karibia, kan tilby noen av de beste insentivene for digitale nomader gjennom programmet «One Happy Workation».

Fjernarbeidere på Kapp Verde slipper inntektsskatt, mens det laveste månedlige inntektskravet, rundt 3000 kroner, tilbys av Ecuador.

Noen byer ønsker mer langsiktige avtaler for digitale nomader, blant annet som et ledd i å befolke steder preget av avfolking. Italias Emilia-Romagna har for eksempel det største penge-insentivet for nomader. Her betales foreldre under 40 år nesten 300 000 kroner for å etablere seg. 

Det bøter trolig ikke på det faktum at Italia sliter med å rulle ut et skikkelig internett-tilbud.

Andre byer spesielt avhengige av turisme tilbyr nå også visum for digitale nomader som ønsker å forlenge oppholdet lenger enn seks måneder.

Det er likevel Mishima, sentralt beliggende i Japan, som trolig har det merkeligste tilbudet for å lokke nomader. Her kan du enten velge et engangsbeløp på omtrent 25 000 kroner – eller en kalv. ©