Vi ser god etterspørsel i alle cruisemarkedene, enten det er i Karibia, Europa eller i Asia, sier Carnival Cruises toppsjef David Bernstein.

Ifølge ham kan med andre ord cruise gjøre et solid comeback, men ikke før i 2022, ifølge nye bestillingsdata Carnival Cruises har delt med offentligheten.

Cruise-operatøren rapporterer at bestillinger for fjerde kvartal i år og første halvdel av 2022 allerede ser ut til å overgå antallet bookinger som ble gjort for første halvdel av 2019.

– Veksten i etterspørselen er bred, og knytter seg til alle markedene, sier Bernstein.

Ifølge Carnival-gruppens toppsjef Arnold Donald var bestillingene for 2022 «solide», både før og etter at Corona-vaksinene ble godkjent for bruk.

Nesten halvparten (45 prosent) av passasjerene som frem til 30. november bestilte cruise hos Carnival, men måtte avlyse dem, valgte fremtidige cruise-kreditter (såkalte FCC-er). Resten ba om refusjon. Av disse FCC-ene har rundt 55 prosent bestilt fremtidige turer. Bernstein forventer at disse FCC-ene blir konvertert til bestillinger de neste seks til tolv månedene.

I løpet av pandemien har Carnival gjentatte ganger utvidet «drifts-pausen». I forrige uke kunngjorde Carnival at den vil strekke seg langt ut i første halvdel av 2021, med noen cruise satt på vent helt frem til september.

Cruiseselskapet håper alle skip vil være i drift innen utgangen av året, inkludert det nyeste gigantskipet Mardi Gras. Skipet skulle opprinnelig ut på sin jomfrutur i november 2020, som nå er forsinket til 24. april.

Verdens største cruiseaktør når det gjelder passasjer-kapasitet, Royal Caribbean, annonserte nylig at de planlegger cruise ut fra Bridgetown på Barbados. Slike cruise omfattes ikke av de amerikanske helsemyndighetenes (CDC) strenge Corona-regime. De gjelder kun ved anløp eller ferdsel i amerikanske farvann.
Det spekuleres i om dette er et forsøk på å omgå CDC-regelverket, noe Royal Caribbean avkrefter. De vurderer dette som et nytt og spennende cruise-produkt. 

Skipet som skal settes inn er 2446 passasjer store Grandeur of the Seas, men ruten er ikke oppe og står før 5. desember. ©