Bekymringen for spredning har så langt spredt seg til USA, Canada, Brasil og Australia samt flere europeiske land, som stenger grensene for reisende som kommer fra land i det sørlige Afrika.

Påvist i flere land

I vurderingen fra ECDC heter det at «det generelle risikonivået for EU/EØS knyttet til SARS-CoV-2-varianten omikron vurderes som høy til svært høy». I den samme vurderingen merker ECDC seg i at det fremdeles er «betydelig usikkerhet knyttet til overførbarhet, vaksineeffektivitet, risiko for reinfeksjoner og andre egenskaper ved omikron-varianten».

Dersom de eksisterende coronavaksinene ikke beskytter mot denne varianten, og den er mer smittsom, «vurderer vi sannsynligheten for ytterligere introduksjon og spredning i EU/EØS som høy», skriver byrået med base i Stockholm i vurderingen.

– I en situasjon der delta-varianten har blomstret opp igjen i EU/EØS, kan virkningen av oppdagelsen og mulig videre spredning av omikron bli svært høy, heter det videre.

Varianten som først ble oppdaget i Sør-Afrika, har blitt påvist i Israel hos en person som reiste fra Malawi, i tillegg til i Botswana, Hongkong og i Belgia.

Flere av landene i Europa har stanset direkteflyvninger fra det sørlige Afrika og innført krav om testing og karantene for alle som kommer fra området. 

Les mer om det HER!

Fredag fulgte USA og Canada etter og stenger grensene for reisende fra denne delen av verden. For USAs del trer innreiseforbudet i kraft mandag og gjelder personer som reiser fra Sør-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mosambik og Malawi.

Det gjøres imidlertid unntak for amerikanske statsborgere som vender hjem fra disse landene.

Canada stenger grensa for alle som har vært innom det sørlige Afrika i løpet av de siste 14-dagene, men gjør også unntak for egne statsborgere.

Det innføres imidlertid obligatorisk testing ved ankomst for canadiere som kommer fra området, med pålegg om karantene inntil et negativt testresultat foreligger.

Også reisende som har ankommet Canada fra det sørlige Afrika de siste to ukene, blir bedt om å teste seg.

Ny variant 

Brasil og Guatemala begrenser også innreisen fra det sørlige Afrika. Brasil stenger grensen for reisende fra seks land, ifølge president Jair Bolsonaros stabssjef.

– Vi skal beskytte brasilianere i denne nye fasen av pandemien i dette landet, skriver Ciro Nogueira på Twitter og opplyser at ordningen blir offentliggjort lørdag og trer i kraft mandag.

Lørdag innførte Australia restriksjoner for folk som kommer fra ni land sør i Afrika. Utenlandske statsborgere som har besøkt Sør-Afrika, Zimbabwe og flere andre land de siste 14 dagene, får ikke reise inn i landet.

Australske borgere og personer bosatt i landet må i karantene i 14 dager dersom de kommer fra disse landene.

– Dette er sterke, raske, avgjørende og umiddelbare handlinger, sa helseminister Greg Hunt til journalister i Canberra.

Varianten omikron, som har en rekke mutasjoner, ble først oppdaget 9. november.

Store ringvirkninger 

Saudi-Arabia er ett av landene i Midtøsten og Nord-Afrika som fredag innførte reiserestriksjoner fra flere afrikanske land på grunn av den nye virusvarianten omikron.

Det saudiske innenriksdepartementet og myndighetene i De forente arabiske emiratene sier reisende fra Sør-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini og Mosambik blir nektet innreise

Personer fra disse landene får derimot innreisetillatelse dersom de har vært 14 dager i et annet land og følger coronareglene i Saudi-Arabia, opplyses det.

Det statlige nyhetsbyrået WAM melder at innreiseforbudet i Emiratene trer i kraft mandag og gjelder alle flyselskap og også passasjerer som mellomlander.

Bahrain, Jordan og Marokko har innført lignende ordninger.

Avlyser julebord

Meldingen om den nye Corona-varianten kommer samtidig med at smitten i landet øker. Flere bedrifter har derfor besluttet å avlyse eller utsette årets julebord.

Torsdag gikk beskjeden til alle ansatte i Kongsberg Gruppen og FMC om at årets julebord igjen blir avlyst, skriver Laagendalsposten. Flere hoteller melder om avbestillinger.

Daglig leder Kari Tveiten på Lampeland hotell forteller at noen store grupper har avbestilt sine julebord som følge av smittetrykket.

– Nå er det jo blitt sånn at vi er vant til litt dynamikk. Det er noen som er kommet til den siste uken, som vil ha julebord her, også er det noen store grupper som har avbestilt, sier hun til avisa.

Folkehelseinstituttet opplyste fredag at det ikke er planer om nye, nasjonale råd om julebord, men oppfordret alle til å ha pandemien i bakhodet. ©