The lists

10 gode italienske «matregler»

NO

I Italia er måltidet en integrert del av livet. Disse ti «reglene» er gode å ha i bakhodet når du besøker det mangslungne landet.

SHARE THIS ARTICLE

1 Ferskt er best

Italienske supermarkeder er flotte, men skal du ha de beste tomatene, de mest smakfulle ostene og den nydeligste olivenoljen før går du rett til kilden. Det er gårdene der de lages, eller de daglige og ukentlige utendørs markedene som er å finne over hele landet.

2 Følger årstidene

Noen frukter og grønnsaker som gulrøtter og sitroner får du alltid tak i, men mye er sesongbasert. De beste tomatene får du fra mai til oktober , og olivenhøsten er sent på høsten. Dette er vet italienerne. Derfor dyrker de maten sin og kjøper produktene i samsvar med dette.

3 Husk kaffereglene

Den italienske frokosten består vanligvis av å stikke innom en kaffebar for en kjapp espresso. De får ofte følge av en croissant, men vær oppmerksom på hvordan du bestiller på italiensk. En caffè betyr en enkel espresso. Capuccino er også ganske vanlig på morgenen, men aldri etter klokka 12. 

4 Prøv olivenolje 

Lager du mat i Italia kan annen stekeolje – som raps- og maisolje – være vanskelig å få tak i. Her er olivenolje «di rigore» og noe som i tillegg ofte erstatter smør. Prøv å lage kaker med olivenolje neste gang i stedet for smør, det smaker himmelsk.

5 Pasta ingen hovedrett

En typisk italiensk lunsj består av en primo, vanligvis en pastarett, deretter en secondo, som ofte inneholder protein (kjøtt), samt contorno – en grønnsaks- eller salatrett. Til middag serveres det en antipasto (før måltidet), hvor du kan bli servert spekemat, oliven, artisjokker med mer, etterfulgt av en pasta (primo), en fiske- eller kjøttrett (secondo), tilbehør (contorno) samt en dessert (dolce). 

6 Mat og drikke hører sammen

Italias drikkekultur er like strukturert som det å spise. Det hører sammen. Italienerne ser på det å drikke etter hvordan det kan forbedre maten. Italienere drikker vanligvis ikke vinen sin før en pastarett ankommer bordet, da vinen er ment å utfylle retten. For å si det på typisk italiensk – de er ment for hverandre.

7 Mer drikking og spising

Merenda er italienernes parallell til britenes «afternoon tea». Det betyr noe sånt som «å gjøre seg fortjent til», og er noe som får italienere i alle valører til å sverme rundt gelato-barene på ettermiddagen. For de voksne er aperitivo et ritual før middagen der drinker som Aperol spritz og Negronis er ment å stimulere appetitten, med salte snacks til. I tillegg har du digestivi, drinker etter middagen som amaro eller grappa som skal bidra til fordøye måltidet.

8 Brød hører med

Begrepet «fare la scarpetta» kan oversettes til «å lage den lille skoen». Det betyr rett og slett at brødet som alltid følger måltidet er der for å øse opp sausen og ikke ment som en del av selve måltidet.

9 Bordvin er ofte godt nok

Husets vin er noe mange her på berget assosierer med noe billig skvip, men ikke i Italia. «Vino della casa» er vanligvis en lokalt produsert vin, og nettopp fordi du er i Italia er den svært ofte mer enn god nok – og billig.

10 Maten er for familien

Det ukentlige familiemåltidet er en sentral tradisjon italienerne fortsatt holder i hevd. Vanligvis er det på en søndag. Da kommer store familiegrupper sammen for et massivt og ytterst sosialt felles festmåltid. Her skal det spises og drikkes godt – nyte livet rett og slett – et mantra som gjør Italia til noe helt for seg selv.