The lists

6 gode jule-opplevelser i Vest-Sverige

NO

Hver jul strømmer tusenvis av nordmenn over grensen til vestkysten av Sverige for å handle. Hva med å få med deg noen førjuls-aktiviteter på kjøpet? Her er seks av dem.

SHARE THIS ARTICLE

1 Julemarked på Tofta Herrgård 

Første, andre og tredje helg i advent åpnes dørene til Tofta Herrgårds julemarked, som ligger rett sør for Stenungsund. Dette er et tradisjonelt julemarked i et ekte herregårdsmiljø, der lukten av bål, brente mandler og gløgg setter besøkende i den rette stemningen. Her selges det lokale mat- og håndverksprodukter, og de minste kan kose seg med ponniriding og åpent fjøs. På Tofta kan man også få oppleve et tradisjonsrikt, svensk julebord. 28. november, 5. og 12. desember.

2 Jul på Liseberg

Liseberg er mest kjent for sine mange berg-og-dalbaner, men også julemarkedet trekker hvert år titusenvis av gjester. Millioner av lys forvandler fornøyelsesparken til et glitrende vintereventyr i desember.
Julemarkedets mange boder byr på varierte gaveprodukter og delikatesser, og man kan hygge seg på vinterkarusellene. Fra 19. november til 30. desember.

3 Tradisjonsrikt på Thorskogs slott

Svensk julebord er noe helt for seg selv – en smakfull variasjon av ulike retter der både juleskinke, sild, kjøttboller, pølser, ulike oster, vilt og sjømat står sentralt.
Thorskogs slott kan du i tillegg nyte julematen i historiske omgivelser. Her blir det pyntet til «gammeldags» jul, og på menyen står en fire-retters svensk julemiddag i et miljø som gir assosiasjoner til Ingmar Bergmans «Fanny og Alexander». Fra 17. november til 22. desember.

4 Advent på Nääs slott

Kombinasjonen slott og julefeiring – som ikke er så alt for vanlig i Norge ­– er en kulturtradisjon som svenskene forvalter med innlevelse. På Nääs Slott rett utanför Gøteborg feires julen både med julemarked, historisk omvisning på slottet, julekor, tradisjonsrik julemat og aktiviteter både for store og små. Fra 27. november til 19 desember.

5 Julemarked på Nordens Ark

Nordens Ark i Bohuslän er Sveriges største dyrepark for bevaring av både nordiske og andre truede dyrearter. I julen kan du oppleve dyrene på nært hold, men også få med deg julemarkedet 4. desember i parken, som er en årlig tradisjon. Her finner du alt som hører julen til, som nisser, julekor, god julemat og svenske håndverk- og delikatesseprodukter.

6 «Fikavandring» i Alingsås

En fika kan oversettes som «kaffepause med en matbit», en helsvensk tradisjon som blomstrer ved juletider. I Alingsås like øst for Gøteborg arrangeres det hver lørdag i advent en guidet kafévandring i byen.
I to timer får du besøke flere av byens eldste kafeer, smake på forskjellige juledelikatesser og samtidig høre historien om hvordan kafé- og fikakulturen utviklet seg i byen. Fra 27. november til 18 desember.