The lists

8 flotte høstbyer

NO

På høsten er disse åtte byene langt mer behagelig å besøke – færre mennesker og bedre temperaturer – og reisen dit er som regel betydelig rimeligere.

SHARE THIS ARTICLE

1 Dubrovnik, Kroatia

Mot slutten av oktober er det fortsatt varmt nok i Dubrovnik til å dra til strendene. I tillegg er byen roligere og hyggeligere uten mengden av turister. Du kan spasere gjennom det historiske sentrum, ta taubanen opp til Srd-fjellet for å oppleve panoramautsikten over byen, og kanskje besøke en østersgård i den nærliggende byen Ston.

2 Paris, Frankrike

Alle elsker Paris om våren, men det er noe magisk ved å spasere gjennom Jardin du Luxembourg og byens andre parker når bladene skifter farge. I tillegg arrangeres det en rekke kulturelle i Lysenes by. Fra 18. september til 3. oktober skal blant annet Triumfbuen pakkes inn i 25 000 kvadratmeter sølvblått stoff samt 3000 meter langt rødt tau som et midlertidig kunstverk av de avdøde kunstnerne Christo og Jean Claude.

3 Istanbul, Tyrkia

Er du her for første gang bør du definitivt besøke berømtheter som Topkapi-palasset, Hagia Sophia og den store basaren. Den blå moskeen er for tiden under restaurering, men du kan fortsatt den – selv om den dekket av stillaser.

4 Roma, Italia

Romerne selv bruker begrepet l’ottobrata romana for å beskrive hvor nydelig byen er i oktober, når sommervarmen har lagt seg og klimaet er varmt, men mildere. På denne tiden yrer også gatene og bydeler som Ostia (bildet) av romerne selv. I tillegg er innhøstingen på gang, noe som vil merkes både på restaurantene og på markedene.

5 Madrid, Spania

Denne byen er strålende gjennom hele året, men høsten kan være spesielt vakker. Da kan du for eksempel oppleve høstløvets uendelige fargetoner i Retiroparken. I tillegg livner byen om mulig enda mer opp, mye takket være at det er høstsesong for vin- matdyrkerne over hele Spania. Været er som regel mildt og solfylt frem til begynnelsen av november, og i slutten av samme måned pyntes Madrid opp med lys for å markere at den kjøligere årstiden er på vei.

6 København, Danmark

Når nettene blir lengre og kjøligere trekker københavnerne innomhus – på byens lune kafeer og spisesteder – og «hygger» seg. Nyåpnede Bageriet Benji – som et av Københavns beste kaffebrennerier står bak, og Umiddelbar, som spesialiserer seg på surdeig og snegle (virvlet bakverk ofte fylt med fløte) – er bare noen av de beste nye bakeriene i byen. Byen arrangerer også en håndfull matfestivaler i høst, inkludert Copenhagen Beer Week (3. til 11. september), Smørrebrød-festivalen, og Food & Wine Festival (begge 11. til 19. september i Tivoli).

7 Ticino, Sveits

En relativt ukjent by for de fleste av oss, men er du glad i friluftsliv vil du ifølge kjennere elske Ticino, Sveits eneste italiensk-talende kanton. Byene på den sveitsiske siden av Lago Maggiore har naturskjønne turstier – samt at den er kjent for å tiltrekke seg hippier og nudister(!). De støter du neppe på i den pittoreske og noe mer konservative byen Ascona, der brosteinsgatene er omkranset av uformelle restauranter, kafeer og butikker. 

8 Amsterdam, Nederland

Mange snakker om tulipan-sesongen på våren, men høsten er like deilig. Takket være løvet på trærne får Amsterdams kanaler en gyllen farge som også de nederlandske mestermalerne fanget opp, og som du kan beundre på flere av byens gallerier og museer – som Rijksmuseum. Og skulle det være litt kjølig kan du alltids trekke inn på noen av byens mange brune kafeer for en øl og en genever. Eller en eplepai på Café Winkel 43.