The lists

8 tips til «Kongen» av fjordene

NO

Sognefjorden er kongen av verdens fjorder. Her er åtte tips til dette sagnomsuste og magiske sagalandskapet.

SHARE THIS ARTICLE

1 Fjorden rundt på sykkel

Da Merete Høgi vendte hjem til slektsgården i Marifjøra startet hun på et nytt eventyr – ved invitere sykkelentusiaster hit fra inn- og utland. Siden den første ordentlige sesongen i 2019 har Fjord Cycling utvidet turalternativene til å omfatte alt fra korte weekendturer til lengre ukespakker.
– Vi kan skreddersy turene ned til minste detalj, sier Merete, som gjerne hiver seg med som guide.

2 Fjorden i miniatyr

I flere hundre år var Fjærland avsondret fra resten av verden. I dag er det flere veier inn til bygda, og yngre generasjoner har kommet til. Det spektakulære, Sverre Fehn-tegnete museet samt bokby-statusen har også bidratt til at Fjærland med bygdesenteret Mundal er blitt tettere knyttet til resten av verden.

3 Tradisjon i moderne innpakning

I vakre Luster ligger BesteBakken og skuer ut over hele Hafslo og vannet med samme navn. På den gamle slektsgården har etterkommerne etter Ola «Besten» Alme ført tradisjonene videre.
Her kombineres gammel kulturhistorie med det moderne – som inkludert strålende måltider og møte med alpakkaer (!).

4 Kirke med historisk sus

Urnes – Norges eldste stavkirke – ble bygd rundt 1130, hundre år etter slaget på Stiklestad og kristningen av Norge. Samtidig er det detaljer i konstruksjonen som er enda eldre enn det. 
Du trenger ikke være religiøst anlagt for å anerkjenne og føle historiens nærvær på stedet der kirken står på en høyde med fri utsikt over den vakre Lustrafjorden. 

 

5 Ta en tur på breen

De norske fjordene er enestående, og ikke bare på grunn av det unike kulturlandskapet. Nærheten til de mange isbreene var i starten den største attraksjonen, og er det fortsatt for mange.
Nigardsbreen er den lettest tilgjengelige av brearmene i Sogn og Fjordane. For noen holder det å vandre inn til foten av breen.

6 Bo i «ramnereiret»

Familien Falck Husum har brukt tusenvis av timer på å skape et av Norges mest unike overnattingssteder. For byggverket som er reist i åssiden over historiske Kaupanger, med utsikt over Amlabukta i Sognefjorden, er alt annet enn ordinært. Ramnereiret er en fullt utstyrt luksushytte, inspirert av norrøn mytologi og tradisjonelle, norske byggeteknikker og stavkirker.

 

7 På kjøl på fjorden

Kajakk er en strålende måte å oppleve Sognefjorden på. Torunn og Lars-Kristian i Bulder & Brak i Årdal ordner alt du trenger. De vil også kunne fortelle deg om hvorfor den lille bygda er verdens navle, og at du bør omfavne friluftslivet. SUP (stand up paddling) er en annen aktivitet du kan bedrive på fjorden – eller på Nigardsbrevatnet(!).

8 Glamping på garden

Døsen gard er en tradisjonsrik gård i Luster, som har innlosjert besøkende helt siden slutten av 1800-tallet. I den lite bygda var det sagbruk, mølle, bakeri – og slakteri, og frem til 1962 stoppet bergensbåten her. Fortsatt er gjestfriheten stor, gjenspeilet i gårdens nyvinning – nemlig de stilige teltene ved fjorden. Du kan selvsagt også sjekke inn på et «normalt» rom på gården.