The lists

9 kongelige kroer

NO

De mer enn hundre «kongeligt privilegerede» vertshusene spredt over det ganske land er en enestående introduksjon til det typisk danske.

SHARE THIS ARTICLE

1 Munkebo Kro

Munkebo kro er sentralt beliggende på Fyn 15 km fra Odense. Her utgjør restauranten selve hjertet i etablissementet, et gourmetsted som har høstet flere priser. Her snakker vi om gastronomiske opplever på et nivå som bare de beste stedene i København kan matche.

Kroen har i tillegg 22 fine rom i det øvre kvalitetssjikt.

2 Sønderho Kro

Denne superkoselige, vindskjeve kroen på sydspissen av Fanø utenfor sørjyllandskysten er en opplevelse i utsøkt hjemmehygge. På en av Danmarks eldste fortsatt operative kroer sitter servicen i veggene. Den gamle bygningen danner rammen rundt, men det er innehavernes tilstedeværende omtanke i tillegg til maten som gjør et opphold her til en opplevelse.

Stedets 13 rom er alle individuelt preget, med en opprinnelig dekor som står i stil med resten av huset.

3 Falsled Kro

Faldsled Kro i den lille landsbyen Millinge på Fyn kaller seg ganske så ubeskjedent for verdens beste kro. Etablissementet er da også medlem i den internasjonale kvalitetskjeden Relais & Château, som skulle borge for kvalitet.  Her kan du uansett tasse rundt i slåbrokken hele dagen om du vil, og nyte din vin fra en av landets beste vinkjellere.

I hotelldelen er det 19 rom, som i likhet med kjøkkenet til mesterkokken Per Hallundbæk holder meget høy kvalitet.

4 Bromølle Kro

Historien til Bromølle Kro i Jyderup på Sjælland skriver seg helt tilbake til 1198, da den ble omtalt i en korrespondanse mellom biskop Absalon og Sorø Kloster. Den har med andre ord en historie som går 800 år tilbake i tid, noe som ble feiret i 1998.

Kjøkkenet er en blanding av det tradisjonelle danske krokjøkken og moderne cuisine, som gjør at det er noe her for en hver smak. De 30 rommene ligger fredelig til på baksiden av kroen.

5 Nørre Vissing Kro

Mesterkokken Morten Mugind har høstet mye laurbær for sine kunster over grytene. I tillegg til den gode atmosfæren i restauranten er rommene fine, og relativt billige. Nørre Vissing ligger i det midtjyske ”søhøjland”, med mange fine muligheter både til innlandsfiske, vandreturer og kanofart for den som vil røre litt på seg.

6 Niels Bugges Kro & Hotel

Det er den ”farlige” ridder Niels Bugge som har gitt navn til denne kroen. Han opererte i disse traktene på 1340-tallet, og skal ha eid store deler av området Hald der kroen ligger, ikke langt fra Viborg.

Restauranten mikser danske og franske mattradisjoner, med utgangspunkt i lokale råvarer. Niels Bugges er dessuten medlem av den europeiske sammenslutningen De Historiske Hoteller, som skulle borge for kvaliteten på de 14 værelsene.

7 Ballebro Færgekro

Kroen, som også er medlem i De Historiske Hoteller, ble opprinnelig oppført som gårdsbruk ved fergeleiet Ballebro ved Aabenraa helt sørøst på Jylland. Det ble etter hvert gjort om til bevertnings- og overnattingssted, da etterspørselen som følge av en stadig større trafikk tiltok. Ballebro har siden vært gjennom en omfattende restaurering, og fremstår i dag som et praktanlegg i det øvre sjikt.

De 11 rommene holder tilsvarende høy kvalitet som stedets restaurant. Pluss for nydelig utsikt over fjorden mot Als.

8 Kongensbro Kro

I 1849 ble Kongensbro Kro beskutt, noe et par kanonkuler i veggene er et tydelig minne om. I dag er det stedets gastronomi, gjestfriheten og den praktfulle beliggenheten ved Danmarks lengste elv Gudenåen som trekker besøkende.

Kongensbro Kro har også 15 dobbeltrom, alle med flott utsikt over krohaven og Gudenåen.

9 Låsby Kro & Hotel

Låsby er en dansk kroinstitusjon, beliggende i hjertet av sørjylland, med et dansk tradisjonskjøkken som trekker besøkende fra langt utenfor landets grenser.

Hotelldelen inneholder 24 standardværelser og to handicap-vennlige rom.