Vinteren 1928 var den styrtrike industrimagnaten Giovanni Agnelli i norske farvann. Mange av våre fremste naturopplevelser sto på programmet, men det som sannsynligvis gjorde mest inntrykk på den blaserte italieneren var et knippe skiløpere i stor fart ned bratte bakker. 

FULL FART: Er du tidlig ute om morgenen kan du ha Vialattea-systemet nesten helt for deg selv.

For nordmenn flest var opptrinnet relativt dagligdags, etter at ski ble obligatorisk utstyr for norske militære på slutten av 1700-tallet. Og mer enn 50 år før Agnellis besøk revolusjonerte Sondre Norheim skisporten med sine halsbrekkende stunts. 

For Agnelli var det derimot en aha-opplevelse av de sjeldne, og noe som ga ham en vill idé – å bygge en komplett vintersportslandsby i de italienske alpene.

– Du vet, Agnelli-familien var for regenter å regne, stinne av penger, som guiden vår for dagen, Alberto Surico, forsiktig antyder når vi skuer ut over dalsøkket der Sestrieres karakteristiske «siloer» troner midt i.

Det tok mer enn 60 år før norske skiløpere erobret «tronen» på Agnellis hjemmebane.

Hotelldrømmen

Vialattea, der Sestriere danner et slags midtpunkt, er et ypperlig skiområde. «Melkeveien» som det kan oversettes til ligger knapt hundre kilometer vest for det tidligere kongesetet Torino, i et relativt lett tilgjengelig hjørne av de italienske alpene. 

Det var nettopp her kartagernes sagnomsuste general Hannibal fant veien inn i Romerriket, hvor de romerske legionene marsjerte motsatt vei da de inntok Gallia, og der de store saltkaravanene i Middelalderen kunne forsere nordover med sin dyrebare last.