Da landet lå bak Jernteppet ble Georgia omtalt som Sovjetunionens California. Landet på størrelse med Irland rommer alt fra høye og ville fjell til dype og vakre daler, fra strandparadiser ved Svartehavet til pulserende storbyliv. Slettene øst i landet er usedvanlig fruktbare, med en omfattende produksjon av frukt og grønnsaker.

GATEMARKED: Mye rart – og spennende – å få kjøpt på Tbilisis gatemarkeder. Det mest kjente finner du ved den såkalte «Dry bridge».

I tillegg er vinene utsøkte. Et land av vin og honning, rett og slett.

– Under studietiden på 70-tallet dro vi en tur fra Leningrad til Tbilisi, sa den amerikanske ambassadøren i Georgia Ian C. Kelly i en kommentar til et amerikansk ukeblad.

– Det var som å komme til drømmelandet Oz. Med ett gikk alt fra sort-hvitt til farger.

Helt siden den greske sagnfiguren Jasons jakt etter det gylne skinn i Kolchis – oldtidens Georgia ved Svartehavet – har mytologi og sagn hatt et sterkt grep om forståelsen av og fortellingene om dette enestående stoppet langs Silkeveien.

Klassisk historie

– Her må du passe deg for dem som kommer sent på jobb med dem som er på vei hjem. Et utslag av GMT – Georgian maybe time, ler Tsotne Japaridze.

Vi er på vei over Tbilisis hovedgate Rustaveli Avenue, i det som minner om et trafikalt inferno. Georgierne kjører som gale, og du skal ha tålmodighet for å krysse gaten. Om du ikke er tøff i trynet som Tsotne og kjenner den til dels aggressive psykologien bak den elleville kjøringen. 

I Georgia er bilen fortsatt konge.

– Det er litt pussig at man har det så travelt i et land der man ikke begynner på jobb før ved ti-tiden, filosoferer den unge guiden, som forlot en ingeniørstilling for å leve på heltid av reiseliv.

«– Det var som å komme til drømmelandet Oz. Med ett gikk alt fra sort-hvitt til farger.»

Georgia har nemlig skutt i været som et av landene alle bør besøke. Av flere grunner er ikke det noe rart. Landet har mengder med attraksjoner, ikke minst fra naturens side, men også en interessant historie der det ligger inneklemt som et springbrett mellom stormaktene i Kaukasus.

Den mytologiske historien om Jason og argonautene er knyttet til Kolchis, et gammelt georgisk kongedømme i den vestlige delen av dagens Georgia. Det greske sagnet fra Homers Odysseen, om jakten på det gylne skinnet og møtet med den vakre georgiske prinsessen Medea, gjorde landet mellom Svartehavet og de mektige kaukasiske fjellene kjent langt bortenfor Svartehavets bredd.

I Norge er den mest opplagte referansen til Jasons jakt etter skinnet å finne i folkeeventyret om Espen Askeladd og de gode hjelperne.

– Den klassiske historien fra antikken har sneket seg inn i mange kulturer, mener Tsotne når vi endelig har kommet oss over gaten til Tbilisis gamleby.

Paris i Kaukasus

Den georgiske hovedstaden ved elven Kura har overlevd mer enn 1500 år med stridigheter. Her – i den sørøstlige enden av Europa, nær de viktige handelsrutene mellom øst og vest – har Tbilisi opp gjennom historien ofte vært midtpunkt mellom ulike rivaliserende imperier.

– Plasseringen av hovedstaden har både vært en velsignelse og en forbannelse, forklarer Tsotne når vi vandrer rundt i gamlebyen, som arkitektonisk reflekterer mange av tidsperiodene – og ikke minst de ulike folkeslagene – som til en hver tid har befunnet seg her.