Malta har alltid vært omgitt av drama. Man finner spor av konflikter allerede hos de første innbyggerne her, blant ruinene av de gamle førhistoriske steintemplene i Haga Quim for mer enn 7000 år siden.

MATMEKKA: Cent´Anni Antica Bottega del Vino med innehaveren René Muscat (t.h.) og kokken Bernice bak roret serverer de herligste retter, i tillegg til øyas beste viner.

Helt frem til vår tid gikk det hett for seg, til slutten av 1970-tallet, da de siste britiske sjømennene – «de ville hundene» – ble hentet hjem. Den livlige byen Valletta – og med det resten av Malta – gikk med de hjemsendte gastene inn i en 30 år lang tornerosesøvn.

Det var kanskje på tide?

Eksklusiv vin

Uro skaper muligheter. Malteserne har som et resultat av det tatt til seg det beste av de mange ulike kulturene som opp gjennom historien har gjort seg bemerket på øya. Du merker det særlig ved matbordet. Nesten uansett hvor du spiser er rettene en blanding av italiensk, arabisk og middelhavsmat.

tillegg er spisestedene utformet akkurat slik vi nordmenn setter så stor pris på.

For det er ofte rustikt, helst i historiske omgivelser – og måltidene varer i timevis.

I Cent’ Anni Antica Bottega del Vino i landsbyen Gharghur, en liten kjøretur fra Valletta, ligger middelhavsfølelsen og historiens gang tommetykt i veggene. Cent’Anni var en tradisjonell vinbar, lenge hovedsakelig frekventert av britiske soldater. Med årene er den utvidet til restaurant. Etablissementet fra 1800-tallet er lite og intimt, delt opp i små plattinger på ulike nivåer oppover i bygget.

– Maltesisk mat tar opp i seg så mange ulike kvaliteter du skal lete lenge for å finne maken til, mener da også innehaveren René Muscat, som gjør kvelden vår på Cent’ Anni til et gastronomisk høydepunkt.