Se, den rører på seg!

Guttungen er på vei over sperringen til det rundt fem ganger ti meter store bassenget idet faren i siste liten får tak i nakkeskinnet hans. 

MINI-NORGE: – Se på den ’a! Miniatur Wunderland er et fenomenalt uttrykk for to brødres elleville idé. Bare flyplass-tablået kostet i sin tid 38 millioner kroner å bygge.

Det er tablået som forestiller en norsk havneby, med alt fra den travle havnearbeideren og vinsjan på kaia, til den lille krabben på havbunnen, 12-åringen roper opp om.

Vi står i grunnen alle som fjetret og kikker på det lille, knapt to centimeter lille dyret, og de tomme-høye menneske-modellene som på finurlig vis beveger seg nesten skremmende livaktig.

Lekeland for store og små

Miniatur Wonderland i den nå UNESCO-beskyttede bydelen Speicherstadt i Hamburg er en merkelig, fascinerende opplevelse. Du legger knapt merke til inngangen utenfor den monumentale mursteins-bygningen ved elven. Innenfor er imidlertid trengselen på bristepunktet under det lave taket.

Klarer du likevel å karre deg til det første tablået er du solgt. Da blir du bare stående i stum beundring over de små og litt større modellene det har tatt mer enn en halv million arbeidstimer å lage.

– Vi fikk to millioner mark i oppstartstøtte, og hadde forhåpninger om 100 000 mennesker første året, forklarer Sebastian, som viser oss rundt i kaoset.

PÅ PLAKATEN: Fargerik plakat fra beatlestida.

Hittil har mer enn ti millioner besøkende vært innom.

Det var etter et besøk i en liten butikk med modelljernbaner i Zurich for rundt 20 år siden at Frederic Braun fikk ideen til miniatyr-eventyret.

– Vi skal bygge verdens største minijernbane, proklamerte en entusiastisk Frederic til den langt mer skeptiske og stoiske tvillingbroren Gerrit.

Ideen beveget seg etter hvert bort fra ideen om kun en mini-jernbane.

– Ideen ble å skape en verden som kunne inspirere både menn og kvinner – og få barna til å hvine, som Gerrit uttrykte det etter å ha gått noen runder både med seg selv, broren og investorene.