De fleste av oss haster forbi Allgäualpene i den tyske delstatsregionen med samme navn, på vei mot de mer kjente fjellene i Østerrike like over grensen.

OBERSTDORF: Fra toppen av de godt kjente hoppbakkene er det fenomenal utsikt over den tyske «alpelandsbyen».

For nordmenn flest er landsbyen Oberstdorf mest kjent som arena for det første rennet i Den tysk-østerrikske hoppuken, og VM på ski – og ikke så mye annet.

Men bi litt, det er mer til den lille landsbyen enn de kjente hoppbakkene og world cup-skiløypene som snor seg milevis mellom de spisse bergene.

Utfordringer nok

I mørket er alle ulver grå, og det tar bare et par-tre minutter å kjøre forbi landsbyen på flata mellom fjellene Nebelhorn og Fellhorn på andre siden av dalen. Vi har brukt knapt en time fra den lille flyplassen Memmingen noen mil sørvest for München, når landsby-lysene dukker opp som kjærkomne fyrlykter innerst i dalen og viser vei til nattleiet vårt i utkanten av Oberstdorf.

Rundt landsbyen reiser fjellene seg som digre troll, men de varme lysene fra husene nede på sletten bærer bud om en noe lunt og trivelig. Om en alpeidyll vi kjenner fra reklamen og nasjonalromantiske mellomkrigs-filmer, der trinne tyske blondiner serverer eisbein med digre ølseidler til, og mennene i lederhosen og filthatter med fjær i ler så de digre kroppene deres rister.

Vinteren har så langt holdt Oberstdorf i et jerngrep. De mange minusgradene er kjærkomne, for når værgudene som i år ikke har tilgodesett området med nok snø må maskinene hjelpe vinteren på vei. Og da må det kuldegrader til.

Sesongstarten har nettopp av den grunn vært rekordtidlig i år, og besøkende har inntatt Oberstdorf i horder. Hovedsakelig er det tyskere som finner veien hit, unge urbanister fra de store industribyene lengre nord. Ja helt fra Hamburg kommer de, for å stå på ski et par dager før de vender hjem igjen på den supereffektive autobahnen, som binder landet sammen mellom nord og sør.

Første dag på fjellet Fellhorn starter med glitrende solskinn og en knusktørr luft som gjør skiene noe trå. Men ikke mer enn at det går unna i de harde løypene. Fellhorn ligger noen kilometer sør for Oberstdorf, der Stillachtal og Warmatsgundtal møtes, og stiger opp til 2039 meter. 

I størrelse og omfang kan ikke Fellhorn sammenligne seg med de mer kjente skiområdene i Østerrike eller Frankrike, men det fins tilstrekkelig med utfordringer her for selv den mest avanserte kjører.