Hvem vil ikke bo her?

Hotellsjef Finn Berstad på Radisson Blu Resort i Arguineguin strålte i all sin solbrune sjarm da vi traff ham for en tid tilbake. Solen på vei ned over bukten hyllet de moderne bygnings-strukturene som huser Radisson Blu Resort i en varm, innbydende glød.

Under oss var gjestene i ferd med å forlate playaen. Middagstid nærmet seg, men noen klarte ikke helt å rive seg løs fra idyllen.

STORTRIVES: Etter snart to år har hotellsjef Finn Berstad fra Bergen funnet seg vel til rette på Radisson-hotellet i den kjente charterbastionen Arguineguin. (Foto: Bjørn Moholdt)

– De fleste her foretrekker stillhet fremfor party, understreket Berstad med et smittende smil da vi litt etter spaserte mellom solstolene og bassengene som løper langs stranden vis a vis.

Radisson-komplekset midt i charterland er et lysende eksempel på Kanariøyenes stille transformasjon.

Mange gjengangere

Joda, «chartergettoene» er der fortsatt, men innimellom de pregløse lavprishotellene dukker det opp nye hoteller med en helt annen stil, og et kvalitetsinnhold stadig flere er villige til å betale for.

– Høyere standard betyr mindre party og rølp, som trønderen Berstad enkelt oppsummerte forandringen.

Et strengere lovverk har også bidratt til utviklingen. Over tid var det et merkbart forfall i hotellmassen. Samtidig strømmet turistene til øyene, hovedsakelig til lavprishoteller med dårlig inntjening og tilsvarende service og kvalitet. Det ble en nedadgående spiral som de lokale myndighetene skjønte måtte stoppes.

Et av tiltakene er at alle nybygg i dag må være av fire- eller femstjerners-kvalitet.

– Her sør på Gran Canaria har dette endret standarden og dermed kvaliteten på oppholdet fullstendig, mener Berstad.

Det lekre Radisson-hotellet er et ganske typisk for utviklingen. De 189 rommene fra 40 til hele 230 kvadratmeter er lekkert utformet, nordisk minimalisme, med balkonger vendt ut mot stranden.

Prisene er også deretter, men før Corona hadde ikke Berstad problemer med å fylle opp hotellet. Det sørget ikke minst de mange norske gjestene som fortsatt finner veien hit for. 

Mange er gjengangere.

– At så mange vender tilbake tyder på at vi har truffet i markedet, mente han og tillot seg å åpne en knapp i skjorta og lene seg litt tilbake i stolen ved strandbaren.

Livet som hotelldirektør i Arguineguin var slett ikke så verst.

Tør satse

De klassiske pakkereisemålene står veldig sterkt i det norske markedet. Mallorca, Kreta og Kanariøyene er etter flere tiår fortsatt slitesterke som reisemål. De oppfyller det meste det store flertall av oss vil ha ut av ferien.