Mai er en travel måned i Praha. Du skal likevel ikke langt fra den intense trengselen rundt Karlsbroen og torget i gamlebyen før du har byen nesten for deg selv. 

Det kan være i et lite vannhull i en smal sidegate i den jødiske bydelen Josefov, som byr på kávové pivo – øl med kaffesmak. Eller du lokkes inn i en gammel antikvitetsbutikk i Staré Městos bakgater, som er som hentet ut av en scene fra en Harry Potter-film.

KJENDISTREFF: Nils Jebens trives godt med celebriteter, som Tom Cruise, men forsikrer at alle gjester på hans etablissementer blir behandlet som stjerner.

En nordmann i Praha

En som trives godt i vrimmelen rundt Karlsbroen er nordmannen Nils Jebens. Han har sågar gjort strømmen av mennesker til levebrød, for bare et steinkast fra broens vestbredd på Kampa-halvøya – med den vakre overgangen over elven Vltava som fenomenal bakgrunn – ligger kjernen i hans lille imperium.

– Jeg kom hit på et gunstig tidspunkt, sier Jebens om sin suksess i Prahas restaurantverden

De to juvelene i hans virksomhet er gourmetrestauranten Kampa Park, som ligger usedvanlig innbydende til ved elvens bredd inntil Karlsbroen. Den mer folkelige Hergetova Cihelna er like bortenfor.

Beliggenheten for begge stedene er fenomenal. Restaurantene er godt synlig på avstand fra Karlsbroen, som gjør at mange finner veien dit. Med elven og den berømte broen som kulisse er det for mange mer enn godt nok å slå seg ned nettopp her, med et glass champagne eller en pivo (øl) i glasset og la dagen passere til mørket faller på.

– Jeg sitter her ofte selv, mer enn min kone setter pris på, innrømmer levemannen opprinnelig fra Bærum, som stadig har berømtheter på besøk, fra Tom Cruise – som blant annet spilte inn deler av den første Mission Impossible-filmen i Praha – til Kylie Minogue, Mick Jagger og Lionel Richie.

– Det er hyggelig med alle kjendisene som dukker opp, men her blir alle tatt hånd på samme vis, er Nils rask til å presisere.

Hovedpersonen er uansett den spektakulære Karlsbroen.

I lave sko

Konflikter, som går gjennom landets historie siden Middelalderen, er noe Nils Jebens forberedte seg på da han i sine unge dager utdannet seg til marinejeger og minedykker i Forsvaret. Siden tok den utpregete eventyrlysten ham til økonomistudier i Wien.