Blåser vinden mot deg merker du det allerede idet du stiger i land fra hurtigbåten i Ischia Porto: Den umiskjennelige eimen av svovel. Et svak ange av råtne egg, blandet med eukalyptus og salt hav.

AVSLAPNING: Ischia er fortsatt ferieøy hovedsakelig for italienere.

Årsaken til den noe underlige odøren er øyas varme kilder. De har sitt utspring dypt nede i jordens indre, der vann møter lava, varmes og presses opp igjen til menneskers velbehag.

Velværesenter

I San Montana-bukta ligger Negombo-stranda innbydende hvit denne sensommer-dagen. Selv om lufta har et lite drag av høst i seg, er havvannet fremdeles varmt, og sola steker. Kun en håndfull mennesker er å se på strandstolene, men når jeg vandrer innover parken finner jeg flere som har benket seg rundt de mange små og mellomstore bassengene under pinjetrærne.

Oppover i skråningen fra stranda finner jeg enda flere bassenger og varmebad i ulike størrelser, grotter og dusjer som med stor kraft masserer forknytte skuldre. Negombo er etter sigende Ischias fineste termalpark, og det hersker en stemning av avslappet idyll her inne mellom trærne og langs de enkle stiene oppover skråningen.

Slik var det kanskje også den gang slike bad var selve midtpunktet i dagliglivet for mange av Romerrikets innbyggere. For mer enn 2000 år siden.

* * *

Ischia lever i skyggen av Vesuv, herlig avsides sammenlignet med den billedskjønne fastlands-kysten sør for Napoli; Amalfi og Sorrento, for ikke å snakke om den langt mindre (men mer kjente) Capri i sør.

Allerede på 1800-tallet gikk besøkende i kø i de trange smugene i Amalfi, noe som muligens fikk den noe folkesky Henrik Ibsen til å begi seg ut på havet, ut til Ischia, der han etter sigende avsluttet Peer Gynt i 1867.

Kan hende var det de varme kildene som lokket ham de cirka 20 sjømilene fra Napoli. I århundrer har mennesker kommet fra fjern og nær ut hit for å finne fred, og helbredelse. Ordet «thermae» er opprinnelig gresk. Det betyr «varm», og ble brukt for å beskrive en urban tildragelse i det gamle Romerriket – de offentlige badene med vannbassenger i ulike størrelser og med forskjellig temperatur.