Den amerikanske smittevern-myndigheten (CDC) tilskriver sin avgjørelse den fortsatte spredningen av den smittsomme deltavarianten av Corona-viruset.

Stor demper

Den betingete seilingstillatelsen vil da gjelde frem til 15. januar 2022. Etter det er målet å implementere et frivillig program.

– Prosedyrene som i dag er på plass har hindret omfattende smitte ombord på skipene og stor belastning for helse-fasiliteter på land, skriver CDC blant annet i en pressemelding.

Pålegget gjelder alle skip under utenlandske flagg, som kan frakte mer enn 250 passasjerer.  

CDC-regimet krever i tillegg at alle cruiseskip som seiler til og fra USA må gjennomføre simulerte testcruise, med mindre 98 prosent av mannskapet og 95 prosent av passasjerene er fullvaksinert.

Byrået implementerte sin «No Sail»-ordre i oktober 2020, noe som har lagt en betydelig demper på cruisetrafikken.

Ved forordningens utløp i januar planlegger CDC et frivillig program, i samarbeid med cruise-operatørene som blant annet skal bidra til å oppdage og hindre smitte, og ellers etablere rutiner som kan kontrollere spredning av Covid-19.

Rettens vei

– I denne overgangsfasen fortsetter vi tiltakene som skal bidra til å oppdage, dempe og kontrollere spredningen av Corona. Disse tiltakene vil være tilpasset andre regimer, inkludert de globale tiltakene som nå er på plass, sier CDC.

I tillegg til kravet til de enkelte skipene anbefaler CDC cruisepassasjerer og mannskap å vaksinere seg, og frarådet spesielt eldre reisende eller de med underliggende forhold mot å reise på cruise om de ikke er fullt ut vaksinert.

CDC oppfordrer også cruisereisende å teste seg en til tre dager før reisen og deretter tre til fem dager etter reisen, uavhengig av vaksinasjonsstatus. Uvaksinerte reisende bør også gå i frivillig karantene i syv dager etter cruiset, selv om de tester negativt.

Flere cruiserederier har implementert strenge vaksinerutiner, som gjør at de slipper de pålagte testcruisene. Det gjelder blant annet Norwegian Cruise Line Holdings, som har gått rettens vei for å forsvare sitt vaksinemandat. ©