Omikron ble i løpet av helgen bekreftet i en rekke land, men foreløpig ikke i Norge. Ifølge Folkehelseinstituttet kan den være her allerede.

Flere land har gjeninnført smitteverntiltak som de trodde de hadde lagt bak seg. EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen understreker at forskere og vaksineprodusenter trenger to-tre uker på å få full oversikt over mutasjonene, og – om nødvendig – modifisere vaksinen.

– Det er svært viktig at vi kan kjøpe oss tid ved at befolkningen lar seg vaksinere, bruke munnbind og holde avstand til hverandre, understreket hun.

Må trekke ut tiden

Søndag ble det bekreftet at virusvarianten er påvist hos 13 personer i Nederland, og det kan fort vise seg å være flere. Danmark har bekreftet to tilfeller.

Også Tyskland meldte søndag om et nytt omikrontilfelle, dagen etter at landet bekreftet de to første tilfellene av den nye varianten. Den er også påvist i Storbritannia, Belgia, Tsjekkia og Italia.

Smitten i Nederland ble oppdaget da det ble tatt coronatester fra cirka 600 personer som fredag ankom i to fly fra henholdsvis Johannesburg og Cape Town i Sør-Afrika. 

61 av disse testet positivt for korona, og analysene av prøvene fortsetter.

I Danmark har Statens Serum Institut bekreftet at to personer er smittet av omikronvarianten etter å ha vært på reise i Sør-Afrika.

Direktør Henrik Ullum skriver at de positive prøveresultatene var ventet og at Danmark fortsetter strategien med omfattende smitteovervåking og -sporing over hele landet.

– Vi ønsker å trekke ut tiden så vi rekker å vaksinere flest mulig og kommer lenger gjennom vinteren før den for alvor kommer til Danmark, slik vi venter, sier Ullum.

Vil utkonkurrere delta

En rekke land verden over har innført innreise-restriksjoner fra land i det sørlige Afrika, der coronavarianten først ble påvist. Mye tyder likevel på at varianten allerede har unnsluppet og er i ferd med å spre seg. Smitte er også bekreftet i Botswana, Hongkong, Israel og Australia.

Foreløpige studier tyder på at omikronvarianten kan gi økt fare for reinfeksjon, altså at folk som allerede har hatt Corona, får viruset igjen, opplyste Verdens helseorganisasjon (WHO) søndag. Men informasjonen er begrenset, påpeker organisasjonen.

– Mer informasjon om dette blir tilgjengelig de nærmeste dagene og ukene, skriver WHO i en oppdatering.

Omikronvarianten ser ut til å være den mest smittsomme muterte virusvarianten til nå, og dermed er det ventet at den over tid vil utkonkurrere deltavarianten. Men ifølge WHOs oppdatering søndag er det ikke klart hvorvidt omikron smitter lettere eller gir mer alvorlig sykdom sammenlignet med andre varianter.

– Innledende data antyder at det er høyere sykehusinnleggelsesrate i Sør-Afrika, men dette kan være på grunn av en økning i antall folk som blir smittet, snarere enn et resultat av infeksjon med omikron spesifikt, skriver de.

Best i Afrika

Samtidig som mange land stenger grenser for innreise, eller innfører karanteneplikt for reisende fra sørafrikanske land, anmoder WHO om at grensene må holdes åpne.

– Nå som omikronvarianten er påvist flere regioner i verden, er det et angrep på global solidaritet å innføre reiserestriksjoner som retter seg mot Afrika, sier WHOs generalsekretær for Afrika, Matshidiso Moeti.

Den nye omikron-varianten har fått Norge og mange andre land til å stenge for flygninger fra Sør-Afrika og nabolandene Namibia, Botswana, Zimbabwe, Zambia, Lesotho og Eswatini.

Anmodningen fra WHO har imidlertid ikke stoppet Japan fra å gjeninnføre en streng grensekontroll og nekter nå alle utenlandske tilreisende adgang. Det innføres også karantenekrav for reisende fra 14 land der virusvarianten er oppdaget.

Marokko på sin side innfører stans i all flytrafikk fra utlandet i to uker fra mandag. Landets utenriksdepartement skriver på Twitter at beslutningen om flystans er tatt for å «bevare alt som er oppnådd i kampen mot pandemien og for å beskytte landets borgere» fra å bli smittet av den nye virusvarianten.

Marokko har et av Afrikas høyeste smittetall, men det nordafrikanske landet har samtidig et av kontinentets høyeste vaksinetall. 66 prosent av befolkningen har fått minst én vaksinedose. ©